Ridsport på Gotland – hur vill vi ha det framåt?

Gotland är Sveriges hästtätaste län. Här finns 103 hästar per 1 000 invånare, det är unikt.

"I Region Gotlands hälsoundersökningar ses flickor ha större risk för ohälsa än pojkar. Varför gynnar då stödgivningen främst idrotter med flest aktiva pojkar?"

"I Region Gotlands hälsoundersökningar ses flickor ha större risk för ohälsa än pojkar. Varför gynnar då stödgivningen främst idrotter med flest aktiva pojkar?"

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2022-05-17 05:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På ön finns åtta aktiva ridklubbar med drygt 1 200 medlemmar. Ridsporten är en av de största idrotterna på ön och engagerar flest flickor och kvinnor. Varför stöttar då inte Region Gotland denna idrott bättre? Och vad krävs framåt för att nå en förändring? 

Wisby ridklubb är den enda ideella förening på ön som bedriver ridskola. Till vår anläggning erhåller vi 250 000 kronor i driftsstöd per år. Dessa pengar ska räcka till drift och underhåll av två ridhus, tre ridbanor, stall, hästar, utrustning, hagar samt parkeringsplats. I många år har det lagts otaligt antal ideella timmar på att få verksamheten att överleva men nu börjar krafterna ta slut. Vi ber därför politikerna att ta sitt ansvar och leva upp till den regionala utvecklingsstrategin, RUS, som antogs i februari detta år. 

Under målet Främja hälsa, delaktighet och trygghet i RUS vill politiken att samhället ska ge människor likvärdiga villkor och förutsättningar att vara medskapare till sin egen hälsa. Fokuset ska vara på grupper med störst risk för ohälsa. Ridsport och hästnärvaro är erkänt effektiv för detta, genom kombinationen av många timmars fysiskt arbete och samvaron med djur. I Region Gotlands hälsoundersökningar ses flickor ha större risk för ohälsa än pojkar. Varför gynnar då stödgivningen främst idrotter med flest aktiva pojkar?

För att göra stödet till idrotten mer jämställt borde Region Gotland äga och drifta tre ridanläggningar på ön; en på norra, en i Visby och en på södra. Wisby ridklubb skulle med glädje betala timpris för den tid då anläggningen används, på samma premisser som andra föreningar bokar och använder en idrottssal. Då skulle vi få pengar över att utveckla vår verksamhet, kunna erbjuda ett bredare utbud för fler aktiva och därmed främja folkhälsan.

Nästa år är det dags för en bidragsöversyn, vilket vi ser fram emot. Vi är gärna delaktiga i denna och hoppas att modiga, långsiktiga beslut kommer att tas – för Gotlands bästa. Det är dags för Region Gotland att leva upp till sina jämställdhetsmål och göra bidragsfördelningen mer jämlik. Med andra ord, det är dags att investera i ridsporten!