Regionens toaletter utanför Visby

"En av de platser som drabbats hårt är Ronehamn där det alltid funnits offentliga toaletter, nu är toaletterna och den avgiftsbelagda duschen stängda för besökande".

"En av de platser som drabbats hårt är Ronehamn där det alltid funnits offentliga toaletter, nu är toaletterna och den avgiftsbelagda duschen stängda för besökande".

Foto: Daniel Nilsson/TT

Insändare2019-10-18 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Besöksnäringen vill ha fler besökare till Gotland. Destination Gotland sätter in nya, större färjor för att stödja näringen. Vad gör Region Gotland? Regionen lägger ner, låser eller river offentliga toaletter runt ön.

En av de platser som drabbats hårt är Ronehamn där det alltid funnits offentliga toaletter, nu är toaletterna och den avgiftsbelagda duschen stängda för besökande.

Några hundra meter norr om hamnen ligger Hus fiskeläge, i lä av Kalsårdi. Fiskeläget är klassat som “av riksintresse”. Redan 1866 skrev landshövding H Gyllenram under Resolution nr 70 omfattande 11 punkter, under punkt 6 står följande: “Till befrämjande af renlighet och snygghet bör med hvarje fiskeläge finnas ett afträdeshus som på allmän bekostnad uppsättes osv”.

Det var prosten och ledamoten av Kungl. Nordstjerneorden magister af G Lyth från Burs som tillsammans med ett flertal fiskelägen drev frågorna. 

Rone socken,  Hemse storkommun och Kommun Gotland har i stort följt resolutionen. Sedan slutet av 70-talet har vi haft ett utedass med tank, det var nog överskottet vid bildandet av Gotlands kommun som gick till fritidsnämnden som i sin tur använde dessa för liknande ändamål runt ön.

30 oktober ska dasset stängas eller övertas av vår förening. Vi har i alla år arbetat med toafrågan, renoverat och målat huset, anlagt rastplats, och p-plats för rörelsehindrade intill dasset, klippt gräs och hållit ordning. 

Under sommaren har kyrkan haft kvällssamling flera gånger, det har varit målarskola och mycket annat med många deltagare. 

Vi vill fortsätta samarbetet med regionen och kanske dela kostnaden. Att våra medlemmar ska betala hela kostnaden för besökande är orimligt.