Oroande att makthavare uttalar sig så förenklat om vindkraft

Replik till Lars Thomsson angående vindkraft.

"Riksrevisonen slår i en rapport fast att utbyggnaden hittills inte varit hållbar på grund av bland annat bristfälliga analyser om ekologisk hållbarhet och klimatmål. Ett skäl är att besluten ingått i politiska överenskommelser (läs kohandel)".

"Riksrevisonen slår i en rapport fast att utbyggnaden hittills inte varit hållbar på grund av bland annat bristfälliga analyser om ekologisk hållbarhet och klimatmål. Ett skäl är att besluten ingått i politiska överenskommelser (läs kohandel)".

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2024-08-26 15:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samordnaren för Energiön Gotland, Lars Thomsson, säger att hans vision om vindkraften är rätt så enkel: ”Allt som nu planeras ska genomföras så att Gotland blir ett nytt Norrland” (Helagotland 27/1). Men är saken så enkel som han påstår? 

Naturvårdsverket slår fast att en hållbar utveckling bygger på ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Alla kraven ska vara uppfyllda. Ekologisk hållbarhet handlar att minimera skador på naturvärden och hotade arter. 

Riksrevisonen slår i en rapport fast att utbyggnaden hittills inte varit hållbar på grund av bland annat bristfälliga analyser om ekologisk hållbarhet och klimatmål. Ett skäl är att besluten ingått i politiska överenskommelser (läs kohandel). 

EU:s revisorer kritiserar utbyggnaden av havsbaserad vindkraft på grund av otillräcklig hänsyn till hållbarhet. Att säkerställa social och miljömässig hållbarhet sägs vara en stor utmaning, bland annat bedömningen av samlade effekter på den marina miljön. 

Även i förslaget till ny översiktsplan för Gotland 2040 framhålls vikten av hållbarhet: ”En grundläggande förutsättning för allas vår framtid är att vi fortsätter resan mot ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbart samhälle.” Det handlar alltså inte om att allt som planeras ska byggas. 



I en insändare (Helagotland 22/8) angående projektet Aurora och påverkan på fåglar hänvisar Thomsson till Naturvårdsverket och skriver att frågeställningen är hanterad. 

Faktum är att Naturvårdsverket i sitt yttrande över Energimyndighetens förslag till vindkraftområden till havs angående Aurora skriver ”Detaljkunskaper saknas men den övergripande bilden är att fågelaktiviteten är mycket hög. Åtgärder för att minska undanträngning, kollisioner och barriäreffekter är med nuvarande kunskap otillräckligt. Osäkert hur en etablering påverkar Östersjötumlaren. Förutsättningarna för vindkraft bedöms som mycket begränsade.” Att få det till att frågeställningen är hanterad är obegripligt. 

Thomsson skriver att stora vindkraftparker kan bidra till förnybar energi och en förbättring av Östersjöns miljö, utan närmare förklaring. Det är alltså bara en sida av saken. Samtidigt hotar planerna att skada naturvärden, kulturvärden och människors livsmiljö, och då talar vi inte om en hållbar utbyggnad utan en ohållbar. 

Det är oroande att makthavare uttalar sig så förenklat och osakligt i frågor om energiförsörjning och hållbar utbyggnad. Vindkraften ska byggas där den inte skadar värdefull natur eller människors hälsa och livsmiljö.