Det har blivit en allt vanligare situation på Gotland under de senaste åren: bevattningsförbudet som införs under sommarens varma månader. För oss som bor här året runt är detta ett problem som påverkar vår vardag. Samtidigt som vi fastboende får begränsningar på vår vattentillgång, gör regionen och företagen allt för att öka turismen och locka hit sommarstugeägare, år efter år. Detta innebär att det finns fler människor och fler hushåll som ska dela på samma begränsade resurser, och det känns inte rättvist.
Varför ska vi, som har vårt hem här året runt, drabbas av den belastningen? Vi ska inte behöva stå tillbaka för tillfälliga besökare som bara är här under en kort period. För oss som bor här året om är det inte bara en fråga om trädgårdsvattning – det handlar om att kunna leva ett så normalt liv som möjligt under de varma månaderna.
Vi förstår att vattenbristen är ett problem som inte kan ignoreras, men det borde finnas ett mer rättvist sätt att fördela resurserna på. Kanske borde vi som bor på Gotland året runt prioriteras när det gäller bevattning, eftersom vi är de som faktiskt bidrar till att upprätthålla samhället och dess ekonomi under hela året. Turismen får inte bli en ursäkt för att vi fastboende ska få sämre livskvalitet.
Det är dags att vi ser över hur bevattningsförbudet hanteras och finner en lösning som inte bara är rättvis utan också långsiktig. Vi som bor här året runt förtjänar bättre än att vara de som får stå tillbaka för att ge plats åt turister och sommarstugeägare. Det är dags för förändring.
Orättvist med bevattningsförbud
”Samtidigt som vi fastboende får begränsningar på vår vattentillgång, gör regionen och företagen allt för att öka turismen”, skriver B och efterlyser en långsiktig lösning för vattensituationen.
Foto: Johanna Sandgren
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.