MP efterlyser bred politisk överenskommelse för öns skolor

Den skolutredning som Region Gotland genomförde var gedigen och slutsatsen tydlig. Men i dag står vi inför en svårare realitet: antalet barn minskar i en redan ansträngd organisation.

”Det råder ingen tvekan om att Gotlands skolorganisation behöver reformeras. Men sättet på vilket förändringarna nu sker är oacceptabelt”, skriver miljöpartister som tycker att det är dags för politiker att visa ledarskap och mod.

”Det råder ingen tvekan om att Gotlands skolorganisation behöver reformeras. Men sättet på vilket förändringarna nu sker är oacceptabelt”, skriver miljöpartister som tycker att det är dags för politiker att visa ledarskap och mod.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2025-03-20 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet beslutade att inte följa förvaltningens förslag vid tiden för utredningen. Vi har ett visst mått av självkritik att rikta mot oss själva. Skolan har inte finansierats tillräckligt och politiken har misslyckats med att leverera en likvärdig utbildning för Gotlands elever. Vi politiker måste kunna vara ärliga och erkänna när ett tidigare beslut inte har gett de resultat vi hoppades på.

Under de senaste åren har elevantalet fortsatt att minska, samtidigt som lärarbristen har förvärrats. Att politiken saknar en tydlig plan för öns skolor är djupt problematiskt. I stället för en samlad och tydlig strategi för skolorganisationen ser vi nu en splittrad process där beslut fattas utan en långsiktig plan.

Det nuvarande läget, där rektorer tar på sig ansvaret medan politiken avvaktar i kulisserna, är ett direkt resultat av brist på långsiktig planering och politiskt mod. En fortsatt sådan hantering är varken rimlig eller hållbar.

En samlad och långsiktig strategi hade kunnat skapa förtroende och förutsättningar för en konstruktiv dialog mellan politiker, rektorer och föräldrar. I stället ser vi en smygande nedmontering av landsbygdsskolor, där enskilda rektorer får ta ansvaret för beslut som egentligen borde ha fattas på politisk nivå.

Det råder ingen tvekan om att Gotlands skolorganisation behöver reformeras. Men sättet på vilket förändringarna nu sker är oacceptabelt. Dialogmöten som skapar misstankar snarare än förtroende, och föräldrar som uppfattar att rektorer används som verktyg för att bana väg för framtida nedläggningar.

Miljöpartiet efterlyser en bred politisk överenskommelse för hur öns skolor ska organiseras på lång sikt. Att fortsätta som nu, där skolorna stängs genom små successiva beslut snarare än genom en samlad strategi, är ohållbart. Det skapar splittring, osäkerhet och misstro.

En levande landsbygd är viktig för Gotlands utveckling, men det finns en tendens att se skolan mer som en samhällsbevarande inrättning än som en plats för lärande. Skolans primära uppgift är att ge barnen en god utbildning, och detta måste vara i centrum för varje skolbeslut.

Det behövs ett omtag i skolpolitiken på Gotland. Nu är det dags för oss politiker att visa ledarskap, mod och ansvar för att skapa en långsiktigt hållbar skola, som fungerar både för dagens elever och för framtida generationer på hela ön.