Medborgarförslag och insändare – men ingen åtgärd?

Många gotlänningar skriver insändare med praktiska förslag eller medborgarförslag om hur man kan lösa problem, men händer det något?

"Vi tvingas bygga egen dyr infrastruktur för vatten och köra vatten i dieselttankbilar."

"Vi tvingas bygga egen dyr infrastruktur för vatten och köra vatten i dieselttankbilar."

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2024-08-08 09:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det ledarskapet på tjänstemannanivå eller politiska ledningen som inte bryr sig? Ingen på tekniska nämnden tycks vilja ta intryck av skattebetalarnas förslag, kompetens eller exempel från andra regioner och länder. Det finns så många viktiga och önskvärda förslag till exempel”bygg dammar för att få bort bevattningsförbudet”, ”regnvatten att spola med”, ”sätt tillbaka trafikljuset på Söderväg”, ”ändra handläggningen av parkeringtillstånd för handikappade”, använd inte ”svartlistade resebolag” och så vidare. Ska medborgarna verkligen behöva få sina förslag eller önskemål bara nonchalerade?


Det finns ingen vattenbrist på Gotland – vattnet rinner bara ut i havet – bygg dammar. Vi tvingas bygga egen dyr infrastruktur för vatten och köra vatten i dieselttankbilar till till exempel Fårö och fotbollsplaner dagligen, Gotlands vattenavgifter är bland de högsta i landet. Vi får bygga egna reservoarer och takavvattning för att kunna ha grönsaker, blommor och gräsmattor på grund av ständiga bevattningsförbud. Hur kommer det sig att London med 10 miljoner invånare klarar vattenförsörjningen när Visbys 30 000 invånare har bevattningsförbud årtionde efter årtionde? Jag har räknat till över 25 utredningar om vattenförsörjningen på ön de senaste 20 åren och nu är det nya utredningar igen som kanske blir klara i höst eller nästa år men när händer det något?


Tjänstemännen tycks inte påverkas och politikerna rår inte på dem – vad ska vi göra?