Att servera minst 50 procent kyld mat inom hela regionens verksamheter är inte rimligt. Det kommer att kräva stora investering i ny utrustning, transporterna kommer att öka och den stora besparingen sker på personal som i dag jobbar inom verksamheterna på landsbygden. Att öka andel kyld mat inom sjukvård och äldreomsorg kan vara positivt då boende kan få fler rätter att välja mellan och möjlighet att själv bestämma när man vill äta.
Men när det kommer till skola och förskola så finns det inga vinster för barnen och personalen. Och det är här som är den största del av regionens måltider serveras.
Vi i barn- och utbildningsnämnden måste vara tydliga med vad en pedagogiska måltider är. Det är när vuxna äter tillsammans med barnen. Man ser till att alla barn får en bra måltidsupplevelse och skapa goda matvanor. Det är viktigt att maten hamnar i magen.
Men det är varken en pedagogisk måltid eller rätt använd kompetens att lämna barnen för att hämta in den kylda maten, pack upp, värma på, servera, för att sen ta hand om disken och köra ut vagnarna igen.
Det har under åren gjort stora investeringar i många kök över hela ön. Det har skett en anpassning till tillagnings- eller mottagningskök för värmd mat. Med det här förslaget kommer vi att behöva göra stora investeringar i de kök som idag är mottagningskök för värmd mat till att ställa om till serveringskök för kyld mat.
Det kanske inte är stor skillnad mellan kvaliteten på värmd eller kyld mat, Men den mat som kommer värmd kräver mindre arbete ute på enheten än vad kyld mat gör. Våra pedagoger och personal ska arbeta med det som är deras uppgifter – inte hämta, värma, servera och sedan diska. Det är inte rätt använd kompetens.
Resultatet av det här förslaget är en suboptimering inom regionen, där kostnader och arbete flyttar mellan förvaltningar!
Måltidsutredningen in i slutskedet
Utgångspunkten har även i den här utredningen varit att spara pengar. Det behöver inte vara fel att titta på möjlighet till förbättringar.
Skolmat utgör den största delen av den mat Regionen serverar.
Foto: Henrik Wising
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.