IstÀllet för att visa nationellt ledarskap dumpar regeringen krisen pÄ kommunerna.
Bara tvÄ timmar frÄn Sverige har Ryssland inlett ett fullskaligt krig. Dagligen matas vi av fasansfulla bilder frÄn krigets verklighet. Sverige mÄste nu göra sin del för att hjÀlpa ukrainare som flytt kriget. Det krÀver ett tydligt ledarskap frÄn regeringen.
EU:s medlemsstater har beslutat om att aktivera det sÄ kallade massflyktsdirektivet. Det innebÀr att ukrainska medborgare kan fÄ tidsbegrÀnsat uppehÄllstillstÄnd i Sverige. Köerna utanför Migrationsverkets lokaler ringlar lÄnga.
Samtidigt lyser regeringens ledarskap för att hantera situationen med sin frĂ„nvaro. Ansvaret för det praktiska mottagandet hamnar â liksom 2015 â pĂ„ kommunerna.
Den statliga mottagandeutredningen, som tillsattes efter flyktingkrisen 2015, tog fram ett antal förslag, bland annat om statliga mottagandecenter. De Àr inte pÄ plats. Sverige behöver stÀrka grÀnskontrollen, för att sÀkerstÀlla vilka som kommer hit och hur de bör tas emot. NÀr en ny flyktingkris nu intrÀffar saknas kontroll och kommunerna fÄr hanteringen i sitt knÀ Ànnu en gÄng. Trots att regeringen haft gott om tid pÄ sig för att fÄ ordning pÄ mottagningssystemet.
Vi har sett exempel pÄ frivilliga krafter som hÀmtat flyende frÄn Ukraina till Sverige. Engagemanget Àr stort. Samtidigt mÄste mottagandet av ukrainska flyktingar koordineras med ordinarie verksamhet. Vem har ansvaret att kontrollera vem som hÀmtas hit och vem ansvarar för den personen, enligt regeringen?
Vi pÄ Gotland Àr redo att ta vÄrt ansvar. Men vi stÀller ocksÄ krav pÄ Sveriges regering för att vi tillsammans ska klara det:
Regeringen mÄste snarast redogöra för vilka regelverk som ska gÀlla, hur kommuner och regioner ska kompenseras för de kostnader som nu uppstÄr, och ta ansvar för att de som flyr hit fördelas pÄ ett rimligt sÀtt över hela landet.
Regeringen mÄste dessutom snarast presentera uppdaterade och nedbrutna prognoser och scenarier för att kommuner ska kunna planera och hjÀlpa till pÄ bÀsta sÀtt. En siffra över nationellt mottagande sÀger mycket lite om de förvÀntningar som finns pÄ enskilda kommuner.
Oavsett scenario kommer mÄnga ukrainare att söka sig till Sverige. Det innebÀr att mottagande av invandrare frÄn andra lÀnder tillfÀlligt bör frysas eller minska kraftigt.
Det ska inte rÄda nÄgon som helst tvekan: Sverige Àr redo att ta ansvar tillsammans med andra EU-lÀnder. Som kommunföretrÀdare Àr redo att ta vÄrt ansvar. Men vi konstaterar samtidigt att regeringen hittills inte Àr det. Nu efterlyser vi nationellt ledarskap sÄ att misstagen frÄn 2015 inte upprepas.