Lokalradion är allt mindre lokal

För några dagar sedan läste jag med förtjusning en insändare om toppstyrd radio som skrevs av insändare Martin Alvengren på Helagotland.

"Men vill lyssnarna verkligen ha modern skvalradio trots att de betalar public service avgiften till Sveriges Radio?".

"Men vill lyssnarna verkligen ha modern skvalradio trots att de betalar public service avgiften till Sveriges Radio?".

Foto: Erik Johansen

Insändare2023-02-07 19:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insändarskribenten tycker att man ska införa en gotlandsdag i månaden med att spela enbart gotländsk musik eftersom lyssnarna översvämmas med modern musik i P4 Gotland. 

Jag håller med insändarskribenten att det behövs mer gotländsk musik i Radio Gotland. Inte bara för att det är en lokalradiostation som har funnits sedan 9 maj 1977. Utan också för att stationen har en skyldighet värna, spegla och bevaka kulturlivet på Gotland, vilket finns med i regeringens proposition för lokalradio från 1975.

I dag sänder Radio Gotland en halvtimmes lokalmusik på fredagsförmiddagarna. Men egentligen tycker jag man kan utöka lokala musikbevakningen till två dagar i veckan genom att man sänder reprisen av fredagens livekonsert på en annan veckodag. Eller att man presentera tidigare inspelningar av gotländsk musik. Det finns ju ett radioarkiv med massor med inspelade material av gotländsk musik som har producerats och spelats in av Radio Gotland



Det är ingen hemlighet att jag har också kritiserat dagens programutbud i Radio Gotland i tidigare insändare på Helagotland.se. Orsaken är att jag tycker att formatet i P4 Gotlands utbud är en blåkopia av Radio Stockholm som innehåller alldeles för mycket modern musik.

Men det är också alltför korta inslag och brist på ambitioner och personalresurser, vilket gör att man som lyssnare stänger av eller byter till P1. Brist på personal och pengar har varit lokalradions plågsamma följetong ända sedan starten 1977. 

Men ändå har radiojournalisterna på Radio Gotland producerat och direktsänt kvalificerat innehåll av både nyheter, debatter, meningsfulla samtal och bevakat den gotländska kulturen, sporten och musiken. Men tydligen är den tiden förbi enligt SR-ledningen.

För i dag ska Radio Gotland vara en modern flödesradio med mycket uppdateringar blandat med förströrelse och underhållning för att behålla lyssnarsiffrorna. 

Men vill lyssnarna verkligen ha modern skvalradio trots att de betalar public service avgiften till Sveriges Radio? Hade jag varit P4-chef på Gotland så hade värnat om lyssnarna och tagit tillbaka programmen Gotland Runt, Gutamål och Musikmåndag. 

Samt även satsat mer på debatt, kultur och sportbevakning av lokalkaraktär. För Radio Gotland ska styras av lyssnarna som är stationens uppdragsgivare och inte av Sveriges Radios ledning i Stockholm.