Ge småskaligt kustnära fiske en framtid

Ska det småskaliga, kustnära fisket bli något annat än pittoresk kulturhistoria, behöver något hända, helst igår. 

Stora Karlsö och Lilla Karlsö. ” Det finns fisk, vi vill servera fisk, det finns gäster och konsumenter som vill äta lokal fisk- men hur ser möjligheterna ut för dem som vill fiska?” undrar Liv Marend riktat till landsbygdsministern.

Stora Karlsö och Lilla Karlsö. ” Det finns fisk, vi vill servera fisk, det finns gäster och konsumenter som vill äta lokal fisk- men hur ser möjligheterna ut för dem som vill fiska?” undrar Liv Marend riktat till landsbygdsministern.

Foto: Elisabet Andersson

Insändare2025-03-29 11:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landsbygdsministern säger sig vilja föra en politik som främjar småskaligt kustfiske. I dagsläget gynnar regeringens politik storskaligt fiske och de industriella trålarna.

Det finns fisk, vi vill servera fisk, gäster och konsumenter vill äta lokal fisk- men hur ser möjligheterna ut för dem som vill fiska? De fritidsfiskare som fiskar till husbehov, och får upp mer än de behöver, får inte sälja vidare. 

Vänner, bekanta och fritidsfiskare som ansöker om deltidslicenser, får kategoriskt avslag.

På Gotland och i resten av Sverige för det småskaliga, kustnära fisket en tynande tillvaro. Driften är ofta så liten att om enstaka fiskare faller ifrån, får det omfattande konsekvenser för tillgången. 

Vi har jobbat hårt på att utveckla recept och rätter med den fisk det finns hållbara bestånd av runt Gotland, inte alltid fisk som ingått i vår måltidskultur. Ett smakrikt, roligt och kreativt arbete som gjort id, skarpsill och näbbgädda till uppskattade fiskar på menyn tillsammans med flundra, piggvar och abborre. Får vi tag på svartmunnad smörbult, en invasiv nykomling, hamnar den på tallriken också.

Det småskaliga, kustnära fisket är en viktig beredskapsfråga. Enligt MSB är fisk ”ett bra sätt att komplettera behov av näringsriktig mat om vi har problem med matförsörjningen”. Men hur god är beredskapen om det småskaliga, kustnära fisket försvinner? 

Samtidigt dammsuger industritrålare haven på fisk, som blir foder i en ohållbar laxindustri. Ohållbar både vad gäller resurser, hälsa och miljö. 

Hur kan vi ha ett system som är så ensidigt inriktat på stordrift? Ett hållbart, stabilt havsbruk behöver fler och mindre aktörer. Vettig finansiering av båtar och redskap. Vi behöver fler kustnära yrkes- och husbehovsfiskare, inte färre.

Den småskaliga fiskerinäringen har unik kunskap. De har koll på bestånden och läget i havet. De fiskarna vi samarbetar med, samarbetar nära med Länsstyrelsen och forskare angående havets hälsa och fisken. De har kontinuerligt mätt gifthalter i fisken, som år efter år visat sig vara långt under EU:s gränsvärden.

Om regeringen menar allvar med att det kustnära fisket behövs och har en viktig funktion att fylla, måste reglerna ändras. 

Mer lokal fisk på tallrikarna, fler småskaliga, kustnära fiskare. Både på hel, deltid och husbehovsnivå. Gör det möjligt!