Konsumenterna tar smällen när matjättarnas vinster ökar

Under februari månad steg matpriserna i Sverige med 3,9 procent jämfört med samma månad 2024.

Det är konsumenterna som tar smällen när matjättarnas vinster ökar, enligt skribenten.

Det är konsumenterna som tar smällen när matjättarnas vinster ökar, enligt skribenten.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Insändare2025-03-18 09:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är den största ökningen på mer än ett år. I januari 2024 hade priserna enligt SCB stigit med 22 procent på två år så ökningen i februari är bara en i raden. Vi har sett stigande matpriser över lång tid. Det är en sak att priset på till exempel choklad har skjutit i höjden men när det gäller matvaror som mjölk, ägg, bröd, spannmål, fisk och grönsaker blir det svårare att hantera. Choklad kan vi klara oss utan men att kunna äta bra och varierat är inte lyx som kan avstå. Vad är då lösningen när matkassen blir allt dyrare? Ät billigare säger Jimmy Åkesson. Ät falukorv säger Ebba Busch. Tydligen helt omedvetna om att många i Sverige redan vänder på varje krona för att få det att gå ihop. Allt fler har inga marginaler kvar att ta av och trovärdigheten i ekonomiska tips från den som just fått en skattesänkning som enligt konsumentverket motsvarar mer än en vuxen persons totala matbudget per månad, är väl sådär.

Samtidig som barnfamiljer, fattigpensionärer och studenter vänder på kronorna och skolmatsbespisningarna ser en ökad åtgång av mat inför och efter helgen ökar matjättarna sina vinster. Som exempel kan nämnas att Ica gjorde en bruttovinst på 26 miljarder kronor förra året. Det är en ökning med 5 miljarder jämfört med 2019. Samtidigt har matkostnaderna för en vanlig barnfamilj stigit med 30 000 kronor under det senaste året. 

Fredrik Wilhelmsson, Agrifood Economic Centre vid Lunds universitet menar att matjättarna låter oss konsumenter ta smällen när matpriserna stiger till följd av ökade produktionskostnader. Konkurrensverket har kommit till samma slutsats och menar, efter granskning, att prisökningarna på basvaror som ägg och smör inte kan motiveras av ökade inköpspriser. Det är tuffa tider nu. Det vet vi alla. Då behöver vi dela på bördan och inte låta de redan tröttaste plånböckerna ta den största smällen.

Vänsterpartiet har länge krävt att regeringen ska agera mot matjättarnas prisökningar. De har i princip monopol idag och kan i det närmaste sätta vilka priser de vill. Det behövs både ökad konkurrens och bättre insyn i livsmedelsbranschen för att sänka matpriserna. Vänsterpartiet kräver följande: 
1. Tvingar matjättarna att redovisa sina prishöjningar
2. Gör att oskäliga prishöjningar leder till böter
3. Agerar för att bryta matjättarnas oligopol genom en lagändring som gör det möjligt att driva fristående matbutiker