En mardröm som fortsÀtter.
De företagare som drabbats hÄrt av pandemin och restriktionerna har varit beroende av stödÄtgÀrder. OmsÀttningsstöd, korttidspermittering och andra ekonomiska lÀttnader har sannolikt rÀddat mÄnga företag och anstÀllda frÄn konkurser och uppsÀgningar. Men vi riskerar att stÄ inför en ny problemvÄg nu nÀr företagens kassor sinat och restriktionerna fortsÀtter.
Regeringen verkar utgÄ frÄn att företagen Àr bÀttre rustade nu, bara för att de haft tid pÄ sig att stÀlla om sin verksamhet. Det Àr en mÀrklig analys. Efter nÀra ett Är av negativa resultat Àr det egna kapitalet lÄgt för mÄnga företag och med lÄga, eller inga, marginaler Àr de snarare sÀmre rustade för ytterligare motvind.
Sedan pandemins start har regeringen agerat och kommunicerat saktfÀrdigt och missat vÀsentliga delar av nÀringslivet. Det dröjde Ànda in pÄ hösten innan enskilda nÀringsidkare fick ett omsÀttningsstöd, efter ett initiativ frÄn Kristdemokraterna och Moderaterna. Det dröjde innan permitteringsstödet gjordes kraftigt nog att stÄ i paritet med krisens djup. Och först nu i Är presenterades pandemilagen och större ekonomiska stöd.
Innan jul genomfördes skarpa ÄtgÀrder som begrÀnsar antalet besökare pÄ restauranger. Statsministern och hans ansvariga statsrÄd skÀrpte tonlÀget utÄt och avrÄdde frÄn besök i butiker. Men presskonferenserna saknade information om hur regeringen tÀnkte kompensera för det. Företagarna lÀmnades i sticket.
I mitten av januari började restaurangbranschen under begreppet âgrytor-och-kastrullerâ visa sitt missnöje med regeringen, som med ett dygns varsel gav besked om att de tillfĂ€lliga restriktionerna om stĂ€ngning 20.00 skulle fortsĂ€tta gĂ€lla. För restaurangerna innebar det avbokningar och personal som plötsligt inte hade arbete inför helgen. Om regeringen anser att det Ă€r en smittorisk att Ă€ta middag 21.00, men inte 20.00, borde det inte vara svĂ„rt att ge besked i tillrĂ€ckligt god tid.
Regeringens agerande gör det svÄrt för företagssverige att vÄga planera framÄt. Kristdemokraterna har samtalat med företagare inom bland annat restaurang-, evenemang- och resebranscherna. Samtliga har förslag pÄ hur de pÄ ett smittskyddssÀkert sÀtt ska kunna bedriva verksamhet. Regeringen behöver lyssna pÄ och kroka arm med experterna i respektive bransch sÄ att företagen Äterigen kan fÄ ett hopp!