Kärnvapen sätter alla i riskzonen

"Tänk om det fanns så mycket go och stake i gotlandspolitiker att de vågade delta i ”Cities Appeal” när de nu faktiskt påstår att de är emot kärnvapen och på Gotlands mark!".

"Tänk om det fanns så mycket go och stake i gotlandspolitiker att de vågade delta i ”Cities Appeal” när de nu faktiskt påstår att de är emot kärnvapen och på Gotlands mark!".

Foto: Anna Ekeroth/arkiv

Insändare2019-11-18 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I juli 2017 antog FN fördraget om förbud mot kärnvapen, som förbjuder all verksamhet relaterad till kärnvapen: testning, byggande, finansiering och till och med hot att använda dem. 

Efter drygt två år är fördraget på god väg att få ihop de 50 stater som behövs för att få FN-fördraget att träda i kraft. Men vissa länder drar fötter efter sig. Nu kan medborgare och städer uppmana sina regeringar att stödja eller gå med i fördraget. Det kallas för att stödja ICAN Cities Appeal. 

Appellen låter: "Vår stad/region är djupt bekymrad över det allvarliga hotet som kärnvapen utgör för samhällen över hela världen. Vi är övertygade om att våra invånare har rätt att leva i en värld som är fri från detta hot. 

All användning av kärnvapen, oavsett om det är medvetet eller oavsiktligt, kommer ha katastrofala, långtgående och långvariga konsekvenser för människor och miljö.
Därför välkomnar vi varmt FN: s antagande av fördraget om förbud mot kärnvapen 2017 och vi uppmanar vår nationella regering att gå med i detta utan dröjsmål. "
Några städer som deltar i ICAN:s ”Cities Appeal” är: Melbourne, Hobart, Canberra i Australien. I Belgien är 30 städer med! Toronto och Vancouver deltar! I Frankrike finns Paris, Grenoble så klart med. 

25 städer i Tyskland deltar som Berlin, Bremen, Potsdam och många fler. 15 orter i Norge med Oslo i spetsen. I Japan deltar så klart Nagasaki och Hiroshima. Spanien, Schweiz, Storbritannien och i till och med USA deltar flera städer och geografiska regioner som Kalifornien.
Tänk om Gotland och Visby fanns med på denna lista. Listan över de städer och regioner som tycker att vi behöver en lag mot kärnvapen. Då skulle många gotlänningar känna sig stolta! 

Tänk om det fanns så mycket go och stake i gotlandspolitiker att de vågade delta i ”Cities Appeal” när de nu faktiskt påstår att de är emot kärnvapen och på Gotlands mark!
Nyligen har en motion lagts fram till Sveriges riksdag om en lag som förbjuder införsel av kärnvapen. Finland har en sådan lag. Det är förbjudet att till Finland införa kärnladdningar samt att där framställa, inneha och spränga sådana. (4 §). Med hjälp av denna lag har Finland tydliggjort vad som gäller i landet. Detta har bidragit till avspänning i regionen. En sådan lag behöver vi i Sverige!
Vågar Visby stad eller Region Gotland gå med i ”Cities Appeal”?