Att anvÀnda kalkkross mot halka pÄ vÀgarna har flera nackdelar. Jag ska nÀmna tvÄ. Som klinikchef vid DistriktsveterinÀrerna i Roma hade jag mÄnga duster med vÄr arbetsgivare Jordbruksverket om att fÄ stÄlfÀlgarna pÄ leasingbilar ersatta med lÀttmetallsfÀlgar med maximalt fem ekrar. Det berodde pÄ att stÄlfÀlgar Àr nÀst intill tÀta frÄn utsidan och vÀlvda pÄ insidan dÀr söndermalda kalkkrossen, typ murbruk C, ansamlas. Den gÄr inte att tvÀtta bort utan hjulet mÄste demonteras vid tvÀtt. Troligen Àr problemet detsamma med lÀttmetallsfÀlg som inte har fÄ ekrar. VÄr arbetsgivare nonchalerade detta. Bromsskivorna alstar vÀrme och nÀr bilen sen parkeras i garage över natten kan ett stor del av kalksmörjan lossa och man fÄr extrem obalans som följd. Vid ett tillfÀlle kunde jag bara köra max 45 km/tim, annars hade bilen studsat av vÀgen.
Jag tog dÄ av hjulen pÄ min leeasingbil, skrapade och tvÀttade ren fÀlgarna, monterade hjulen igen och körde sen fyra veckor i vintervÀglag, mestadels plusgrader. Demonterade hjulen, skrapade loss "kalkbruken" Och vÀgde allt per hjul. Bakhjulen hade 2,3 respektive 2,4 kg "kalkbruk" pÄ den vÀlvda fÀlgen och framhjulen 0,8 kg var. Sammanlagt vÀgde vad som samlats under fyra veckor 6,3 kg. Lossnar ett halvkilo frÄn övre delen av fÀlgen under natten kan jag lova att det blir livsfarligt att köra pÄ vÀgen och bÄde lantbrukare och djur fÄr vÀnta.
Nu till problem tvÄ. Vid tvÀtt krÀvs avancerat avskiljesystem sÄ att inte avlopp och drÀneringssystem muras igen. Det rÀcker med en smörja som lossnar frÄn bilarna och som försvinner ner i dagvattensystemet vid regn.
Till slut kÀmpade vi oss till lÀttmetallfÀlger med fÄ ekrar, men dÄ var vi inte lika goda vÀnner med vÄr arbetsgivare lÀngre.