Har journalistiken tillräcklig kunskap att beskriva verkligheten?

”Klimatförändringarna är vår tids stora ödesfråga då jordens medeltemperatur fortsätter att stiga”, skriver Rebellmammorna Gotland och efterlyser mer journalistik om klimatet.

”Klimatförändringarna är vår tids stora ödesfråga då jordens medeltemperatur fortsätter att stiga”, skriver Rebellmammorna Gotland och efterlyser mer journalistik om klimatet.

Foto: Becky Bohrer/AP/TT

Insändare2025-06-04 14:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en tid då fake news och konspirationsteorier fått fritt spelrum i sociala medier anser vi rebellmammor att en relevant och trovärdig journalistik baserad på fakta är livsviktig för klimat- och miljöfrågor. Klimatförändringarna är vår tids stora ödesfråga då jordens medeltemperatur fortsätter att stiga. Enligt FN:s klimatpanel IPCC krävs enorma och snabba förändringar i stora delar av våra samhällen för att vända utvecklingen. Och här anser vi att journalistiken – den tredje statsmakten, har ett bärande ansvar. 

Den 5 juni är det Världsmiljödagen. En miljötemadag som uppmärksammas över hela världen sedan starten 1972 i och med FN:s miljökonferens i Stockholm. I år uppmärksammar vi Rebellmammor dagen med en nationell aktion som innebär att vi lokalgrupper uppvaktar just våra lokala nyhetsredaktioner med boken Att låta världen veta – handbok i klimatjournalistik. Boken är skriven av DN-journalisterna Alexandra Urisman Otto och Lisa Röstlund. Journalisternas roll i samhället kan inte underskattas.

Hur ska då journalister, reportrar, redaktörer och mediechefer agera och rapportera enligt DN-skribenterna? Jo, bland annat med hjälp av handboken Att låta världen få veta. I den har de tillsammans med ledande forskare och journalister inom klimat- och miljöområdet tagit fram grundkunskaperna om klimatkrisen, resonemangen om lösningarna och perspektiven som måste finnas i mediebevakningen. 

Vi rebellmammor anser att alla journalister behöver ha dessa kunskaper med sig för att kunna uppfylla sitt journalistiska uppdrag. Därför ger vi ett exemplar av boken till GA, GT, magasin Horisont och P4 i anslutning till Världsmiljödagen med hopp och önskan om att dessa våra lokala mediehus ska få tillräckligt med kunskap för att beskriva verkligheten när det gäller klimat- och miljöfrågor!