Artiklarna har handlat om hur mycket betalt vi fick, men också om att experter som nationalekonomer och statsvetare valdes bort.
Statsvetare och nationalekonomer i all ära. De är kompetenta att skriva rapporter med korrekt formalia inom statsvetenskap och nationalekonomi. Men när det gäller inrikes regional flygtrafik och i synnerhet till och från Gotland tycker vi nog att våra kunskaper är väl så adekvata. Vi hade bara 5-6 veckor på oss att få fram rapporten. Tanken var aldrig att på den tiden ta fram en akademiskt och vetenskapligt oklanderlig rapport. Självklart har vi använt våra egna unika kunskaper och oss själva som källa när så varit berättigat. Vi drev trots allt under 15 år ett av ytterst få svenska lönsamma regionala flygbolag till skillnad från både BRA och SAS.
Uppdragsbeskrivningen löd ”Region Gotland önskar upphandla en rapport som beskriver flygtrafiken Visby-Stockholm, tänkbara framtida scenarios för flygtrafiken på denna linje, vilka möjligheter som finns för att skapa robusta flyglinjer på sträckan framöver och som föreslår tillvägagångssätt för att utveckla flygtrafiken.” Det är det vi har gjort kort och gott!
Tyvärr konstaterar vi att ”Jantelagen” fortfarande lever och frodas i den lilla ankdammen Gotland. Vi efterlyser mer saklig rapportering från Gotlandsmedia om vad som faktiskt står i rapporten, vilka delar som inte går att använda och varför. Och att svepande kommentarer följs upp i sak borde väl vara självklart för en seriös morgontidning? Vi är nog egentligen alla på ön överens om att Gotland behöver och förtjänar bättre tillgänglighet och flygkommunikationer än vad vi har idag. Då behöver vi kunna samarbeta bättre.
Förslag från oss som väckt ont blod i media och kanske hos Region Gotland är det om att Gotland (företag & Region Gotland) bildar en ”resebyrå” (ett samarbetsprojekt) som förhandlar resandet för sina huvudmän, framförallt offentlig sektor, vars resor utgör 25-30 procent av det gotländska flygresandet. Eller att Region Gotland går in med garanti eller borgen för investerarlån. I praktiken den lösning som ser ut att bli verklighet för den nya ishallen och öns stora hockeylag. Det finns många exempel på kommuner/regioner som har utmanat upphandlingsreglerna och tillsammans med företagen skapat flygtrafik. I Norrköping, Jönköping, Kalmar och Blekinge samt Karlstad har man upphandlat flygtrafik med stora ekonomiska insatser. I Region Kronoberg formeras just nu en lösning där företag och regionen tar finansiellt ansvar för att skapa flygtrafik.
Den gotländska flygtillgängligheten som hjälper till att bygga tillväxt, befolkningsökning och mer skatteintäkter till Gotland är idag starkt pressad. Förra året fanns ca 406 000 stolar på Stockholmsmarknaden. I år (om inte ett nytt bolag startar) knappt 320 000 stolar. Antalet Stockholmsresenärer 2025 kommer halveras jämfört toppåret 2017 som hade 405 000 resenärer. Dessutom finns inte längre någon direkttrafik året runt till Göteborg och Malmö. Eller sommarlinjerna Gotlandsflyg en gång i tiden satte upp till Umeå, Sundsvall, Ängelholm/Helsingborg, Norrköping, Oslo, Helsingfors, Växjö och Ronneby. Dessa destinationer hade närmare 100 000 årsresenärer. Summa summarum 300 000 resor borta ur kalkylen som skapade jobb, skatteintäkter och utveckling.
Ola Mattsson “Icke expert”
Svar direkt:
Tack för din feedback på vår journalistik! Att granska vad skattepengar, våra gemensamma medel, går till är en grundläggande och viktig del av journalistiken. En annan viktig del är att låta relevanta personer – i det här fallet rapportförfattare, beställare och experter – komma till tals och tycka till om det som levererats. Samtidigt har vår rapportering fokuserat mer på upphandlingen som sådan än på själva rapporten. Vårt uppdrag är inte att bedöma och recensera kvalitén på innehåll i rapporter, inte heller att bedöma vad som är bäst för Gotland. Vår ambition är alltid att berätta så mycket som möjligt och lyfta fram så många perspektiv som möjligt för att det sedan ska bli enkelt för läsaren att bilda sig en egen uppfattning om sakers tillstånd. Inom journalistiken ryms sällan allt, den blir aldrig heltäckande. Sammantaget tycker jag emellertid att vi lyckats bra med vårt arbete och våra publiceringar i detta fall.
Pär Ullrich, chefredaktör och ansvarig utgivare