Almedalsrådet behöver en nystart

Skribenter anser att Almedalsveckan missköts.

Skribenter anser att Almedalsveckan missköts.

Foto: Jesper Andersson

Insändare2023-10-16 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att en utveckling av Almedalsveckan är nödvändig står nog klart för de flesta. De sista åren har också Almedalsveckan genomgått en hel del förändringar som innebär färre dagar och en flytt från vecka 27 till 26. Efter årets vecka står det klart att de förändringar som införts inte varit särskilt lyckade, så nu ska nya förändringar införas till nästa år med en ännu kortare vecka. 

Min erfarenhet som flerårig projektledare för riksdagens partikansli, där jag representerade SD, är att flytten av vecka, som jag var emot, inte har varit lyckad. Flytten motiverades i första hand med att det skulle göra det lättare att få dit riksdagsledamöter. Om detta är en faktor för deltagande för riksdagsledamöter, borde de nog ställa sig frågan hur de ställer sig till sitt uppdrag.

Bristen på nytänk och idéer är uppenbar. I stället för att satsa på engagemang och utveckling krymper man politikens viktigaste arena gentemot allmänheten. Intrycket blir att inte ens de ansvariga längre tror på Almedalsveckan. Fortsätter denna ”utveckling” kommer snart veckan att försvinna, och det kan väl knappast vara Almedalsrådets mening? 

Almedalsveckan har också stor betydelse för Gotlands näringsliv. De behöver mer förutsägbarhet, därför fungerar inte att göra stora förändringar flera år i rad. Färre dagar betyder också minskade intäkter.

Med ett starkt varumärke borde det finnas en stor potential för Almedalsveckan att återta politikers, medias och allmänhetens intresse. Tyvärr verkar de ansvariga inte ha det som krävs för att åter göra veckan till årets händelse inom politiken. För att nå en efterfrågad framgång duger inte det som presenteras för kommande politikerveckor, och det går inte att skylla på pandemin i alla evighet.

Att avveckla de ansvariga för att ge Almedalsveckan en chans att utvecklas är en absolut nödvändighet.

Redaktionen rättar:

I en tidigare version uppgavs det att Peter Wallmark hade varit ledamot i Almedalsrådet, som är en politisk styrgrupp för Almedalsveckan. Det stämmer inte.