I brist på konkurrens i färjetrafiken

Gotlandsbolagets styrelse valde att starta sin nya Tysklandslinje innan säsongen är slut på Gotland.

Destination Gotland har bortprioriterat Gotland.

Destination Gotland har bortprioriterat Gotland.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Insändare2021-08-12 23:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det innebär att det fattas ett fartyg till två linjer för att få hela ekvationen att gå runt. Som gotlänning och för lång och trogen tjänst så trodde man att de skulle börja med ett fartyg på Tysklandslinjen och fullfölja turlistan på ön men de väljer antagligen att stänga ner kapacitet på Gotland vilket är ganska magstarkt.

2020 skulle det varit cirka 25 000 resenärer på Västervikslinjen varav cirka 10 000 valde Oskarshamn i stället. Stängningen innebar troligen ett tapp för DGs fartyg och för Gotland med cirka 15 000 resenärer. Den totala ekvationen blev antagligen till ett plus för rederiet med cirka 30 miljoner när man ställde ett helt fartyg en hel säsong. För gotländska företagare däremot blev det ett omsättningstapp om cirka 200 miljoner som ingen opponerade sig om. (9,5 dygn x 15 000 pax x 1400 kr). Två hundra miljoner är mer än Medeltidsveckan och Almedalsveckan drar in extra till Gotland varje år. 

När man nu väljer att plocka bort ett 1500-fartyg så blir det ett tapp för Gotland som helhet på ca 10,7 miljoner kr per tur till Gotland.  1500 pax x 64 procent beläggning x 8 dygn i snitt x 1400 kr i dygnsomsättning.  (Snittiden som gästerna stannar skiljer sig markant mellan 2020 och 2021 och 1400 kr per dygn är en siffra som Mats Jansson, besöksnäringsstrateg på Region Gotland räknat fram.)

Det är ganska enkelt att räkna ut vad Gotland förlorar på beslut fattade över våra huvuden vilket GFB eller RG borde göra. Gotlandsbolagets styrelse väljer att göra detta trots att det bara är några månader innan upphandlingen för 2027-2036 ska spikas är nästan nonchalant. 

Om det funnits konkurrens så skulle detta aldrig ha påverkat företagarna på Gotland då konkurrensen skulle gjort att beslutet  hade blivit något annat i styrelserummet hos Rederiet. Detta beteende visar vad som sker när man har monopol och detta kommer ske igen om inte monopolet försvinner. Ställer man dessa 10,7 miljoner i tapp på en enda tur mot vad kryssningstrafiken gav i extra omsättning för hela 2019 så vad det ungefär samma summa. 
Nu vet vi inte hur många turer som inte kommer gå. Blir det 10 turer så är de ca 107 miljoner.

Bastrafiken får gärna skötas av ett rederi som prioriterar Tyskland före Gotland men då måste man sköta bastrafiken till 100 procent. Däremot måste det finnas konkurrens på sommartrafiken där staten äger tonnaget så att detta inte händer igen och igen. Gotland har helt enkelt inte råd med ett enda  rederi som inte jobbar Gotlands bästa.