Historien hjälper oss att förstå nuet

1933. Nazister i Sverige före andra världskriget.

1933. Nazister i Sverige före andra världskriget.

Foto: TT

Insändare2019-10-07 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Wera Svensson kritiserar 2019-10-03 Haimdagars senaste nummer om nazismen på Gotland 1928-1950. 

Hon tycker inte att man ska ”släpa folk i smutsen” då de då inte visste vad nazism var. Jo, det var en annan tid där rasrenhet inte var lika fult som i dag (Det ändrades under slutet av kriget då alla dåvarande partier tog avstånd från nazism). 

Tydligen visste i alla fall tillräckligt många vad nazism var för att inse att det var ett parti som skulle motarbetas. Det verkar inte som att Wera själv har läst boken, för annars kanske hon hade haft en annan åsikt. 

Arvssynden kan vi glömma för ingen har ansvar för vad deras förfäder gjorde. Vi har nog alla förfäder som på något sätt gjort galna saker. 

Det som är belysande med boken är hur skrämmande lik den tidens argumentation är dagens, där det ibland ser ut som om dagens sverigedemokrater har råklippt uttalanden från nazister på Gotland på 1930-talet. 

Bara det borde mana till eftertanke, var har SD hittat sina argument?

Jag skulle vilja uppmana dem som tycker SD i dag är ett ganska bra parti att läsa Haimdagar, fundera över vad som sades då och reflektera över dagens SD. 

Tycker man ändå att SD är bra hade man säkert tyckt att nazismen på 1930-talets Gotland också varit helt okej.

Haimdagars nazistbok är uttömmande och bitvis svår att läsa, men den visar att vi måste kunna vår historia för att hantera dagens problem.