Hela 70 000 gymnasieelever, som i juni tog examen, saknar de färdigheter som behövs för att klara sig i arbetslivet. 350 av dessa studenter finns på Gotland. Så som dagens arbetsmarknad ser ut, inte minst med stora integrationsbehov, bör regeringen säkra entreprenörskapsämnet på samtliga gymnasieprogram, så att alla unga oavsett bakgrund får samma möjligheter i livet.
Vi på Ung Företagsamhet (UF) möter dagligen elever på grundskolan och gymnasiet med fantastiska idéer.
Alexandra Rojas Nordqvist från Västerås driver ett företag som bygger en skola i Bolivia med hjälp av byggstenar gjorda av plastflaskor, så kallade ekobricks.
Gotlänningarna Edvin Vijnj och Mirjam Nordin skapade under sitt UF-år en dejting-APP för hundar för att hitta matchningar för avel eller en lekkompis. Nu har företaget Animatch utvecklats till en digital plattform för alla hundägare att dela bilder texter och åsikter på.
Vi skulle kunna hålla på länge. Varje år etablerar, driver och avvecklar cirka 36 000 gymnasieungdomar ett UF-företag. Genom att släppa lös fler elevers idéer, handlingskraft och mod, skulle Sveriges ungas framtid se betydligt ljusare ut. För att lyckas med detta krävs det faktiskt varken pengar, radikala politiska beslut eller resurskrävande insatser.
Just nu pågår en ämnesbetygsreform som leds av Skolverket. Från 2025 kommer gymnasieelever återigen få ämnesbetyg i stället för kursbetyg. Vi stöttarutredningens mål fullt ut, men är mycket oroliga för att Skolverkets förslag kan försvaga elevernas färdigheter i entreprenörskap och företagsamhet. En av tre elever på gymnasieskolorna får i dag färdigheter i entreprenörskap. Det är bra, men betyder samtidigt att två av tre aldrig får den chansen.
Företagandets inverkan på unga bekräftas också av forskningen. En studie från Näringslivets forskningsinstitut Ratio visar att personer som har drivit ett företag i gymnasieskolan i genomsnitt har motsvarande en månadslön mer i årsinkomst, och 20 procent lägre sannolikhet att blir arbetslös, jämfört med de som inte gjort det.
De tusentals lärare som över hela landet utbildar eleverna i entreprenörskap vittnar också om hur mycket eleverna växer genom sin utbildning. Av de gotländska lärarna säger 90 procent att eleverna lär sig att ta större ansvar och utvecklar sin förmåga att samarbeta och jobba i team.
I en orolig omvärld är det viktigt att Sverige rustas för att fler jobb skapas, så att samhället håller ihop. Inte minst i arbetet för en lyckad integration krävs det att skolan bidrar till att stärka ungas livschanser. Går det bra för våra unga, går det bra för Gotland och för Sverige.