Gymnasielärares förändrade vardag

Först svar om lärares arbetstid till ”Lågavlönad knegare”.

Läraren möter cirka 200 elever och tiden med varje elev har minskat. Läraren hinner inte stötta alla, så lovskola behövs. (Genrebild från TT)

Läraren möter cirka 200 elever och tiden med varje elev har minskat. Läraren hinner inte stötta alla, så lovskola behövs. (Genrebild från TT)

Foto: Roald, Berit

Insändare2021-03-31 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetstagares årsarbetstid är, beroende på ålder och avtal, 228-232 dagar/år, det vill säga 8 timmar per dag och 40 timmar per vecka. Årsarbetstiden delas upp på färre arbetsdagar för lärare, 194/år, vilket är drygt 9 timmar per dag och 47 timmar per vecka. Lärare har ingen ersättning för övertid eller obekväm arbetstid. Lärare arbetar när eleverna är i skolan och ytterligare 16 dagar då eleverna har sommar- och höstlov.

I grundskolan på landsbygden på 70-talet hade vi behöriga lärare, men vikarie då lärare fick tjänst i Visby och slutade. I de lägre årskurserna var vi 20-25 per klass och 29 på högstadiet. Läraren hann hjälpa alla och de som behövde fick ytterligare stöd i mindre grupp av speciallärare. I matematik och engelska fanns allmän och särskild kurs. Många valde särskild kurs, men de som ville arbeta och inte tänkte gå på gymnasiet valde allmän.

När jag fick heltidstjänst på gymnasiet var lektionen 40 minuter och undervisningsskyldigheten 530 timmar per år. Därutöver fanns lika många timmar för planering och förberedelser; efter- och förbättringsarbete samt rättning. Förutom undervisning, som var det centrala, fanns reflektionstid och möten. 13 dagar var kompetensutveckling med relevant innehåll och av hög kvalitet. Arbetade år och erfarenhet gav högre lön. Behövdes vikarier kunde vi göra extra timmar mot ersättning.

Jag blev lärare för att ge ungdomar en god skolupplevelse och utbildning samt förbereda dem för högre studier och livet. Tid fanns att skapa goda relationer med och mellan elever, trygghet samt studiero så de lyckades på sin nivå. Vid individuella samtal i början och under terminen fick jag veta vad eleven behövde för att utvecklas vidare samt hur undervisningen kunde anpassas till hen och gruppen. Lycka var att få se och följa deras framsteg i tre år. Kvitto på att jag gjorde skillnad är när de nu hör av sig för att berätta vad de gjort i livet.

Nu är lektionen 80 minuter. Undervisningstimmarna har ökat till 630, så timmarna för planering etcetera är färre. Nya arbetsuppgifter, teknikstrul, mejlväxling och möten har tillkommit. Undervisningsgrupperna är fler och antalet elever/grupp är 32-35. Läraren möter cirka 200 elever och tiden med varje elev har minskat. Läraren hinner inte stötta alla, så lovskola behövs. Kompetensutveckling saknas för utveckling i ämnet och av förmågan att skapa förutsättningar för elevers lärande. Effektivisering och besparingar har försvårat god kvalitet, så stärkt budget är välkommen!