I politiska beslut så tas hänsyn till kalkbrytning, jordbruk, idrottsanläggningar med mera. Vattnet får en underordnad betydelse. Men vi förstår ju alla att om brunnen blir tom eller om vattnet blir förgiftat så är det kört för boende och all verksamhet.
Ni som har makten måste handla innan katastrofen är ett faktum.
Vi har avsaltningsverket i Kvarnåkershamn som ger ett bra tillskott till kommunalt VA men är dyrt och ett lätt mål vid fientligt angrepp.
Vi har ytvattentäkten Tingstäde träsk som försörjer Visby med 50 procent av vårt vatten. Tingstäde träsk hotas nu av Heidelbergs kalkbrytning, de säger själva att risken är ”försumbar” men även en försumbar risk är för stor för denna viktiga täkt. Även Tingstäde träsk är ett lätt mål vid ett fientligt angrepp.
Sen har vi våra grundvattentäkter. Grundvattnet är otroligt viktigt för både kommunen och för dem med egen brunn. Det måste skyddas!
Men vad händer just nu? En grusväg i Visbys vattenskyddsområde har förorenats med avfall från cementtillverkningen.
Istället för att ge order om omedelbart borttagande av skiten så fördröjer och förvärrar regionen skadan. Vem är viktig i detta, är det ett multinationellt företag, en entreprenör eller är det en förstörd grundvattentäkt för Visby? Giftet sprider sig i omgivningen för varje dag som går.
Jag refererar till ”Regional vattenförsörjningsplan”. Där förklaras att vatten är en begränsad resurs på Gotland. Detta medför att de vattenresurser som prioriterats ofta är mindre jämfört med de resurser som pekats ut i andra regioner. För att få en långsiktigt hållbar vattenförsörjning på Gotland bedöms även mindre vattenresurser spela en viktig roll.
Det handlar också om motstående intressen och politiska beslut samt bedömningar från domstolar. Dricksvattenintresset på Gotland har vid flertalet tillfällen under åren fått stå tillbaka jämfört med andra intressen.