Det kan inte ha undgått någon de senaste månaderna att den kommande upphandlingen av färjetrafiken väckt frågor och känslor hos många.
Trafikverkets rapport om att färjorna ska ägas av staten och att driften av fartygen upphandlas är en god tanke, men också en stor process som inte är gjord i en handvändning. Att bygga fartyg är både tidskrävande samt en kostnad i miljardklassen.
Det är fascinerade att det pratas om hur sjöfarten ska bli fossilfri samt uppfylla miljömålen som är satta när det inte finns några incitament för rederierna att bygga miljövänliga fartyg. I dag kostar det rederierna betydligt mer att bygga ett miljövänligt fartyg än ett traditionellt fartyg.
Rederierna vill uppfylla miljömålen men det är i dag en kostnad som rederierna själva får bära. Utöver kostnaden med att bygga ett fartyg så blir det i princip ett straff när det ska in i det svenska fartygsregistret. För då ska fartygsägaren betala en stämpelskatt på kostnaden för det byggda fartyget. Stämpelskatten baseras på kostnaden för fartyget. Miljövänliga fartyg är dyrare vilket gör att stämpelskatten blir högre.
Det pratas även mycket om att sänka hastigheten för att spara in på miljön då utsläppen blir mindre vid en lägre hastighet. Det kan väl ändå inte vara statens mening att gotlänningarna ska få en sämre trafik i framtiden än den vi har i dag. Skulle överfarter ta längre tid blir de direkta konsekvenserna att Gotland får mindre människor till ön då turerna inte kan gå lika tätt.
Affärerna får inte varor lika ofta, vilket gör att en mindre personal kan ta hand om leveranserna. Behövs kanske inte heller lika många chaufförer då det blir mindre gods som ska fraktas, många verksamheter stagnerar i stället för att växa. För att Gotland ska kunna fortsätta växa och utvecklas måste staten sträva framåt och inte bakåt.
Ge Gotland förutsättningarna att utvecklas och växa!