Konungen i det fiktiva landet hette Kung Sune. Hans valspråk löd: ”Går det, så går det”. Det valspråket tycks ledningen för Gotlandshem ha anammat när man yrkar 16,4 procent i hyreshöjning för 2025. Man skyller på den så kallade underhållsskulden (hittillsvarande och kommande) som man säger att man dragit på sig under många år. Man har nämligen inte fått den kostnadstäckning man velat ha i de årliga hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen. Trots det har Gotlandshem haft ett antal goda år vilket årsredovisningarna visar.
Men fastighetsförvaltningen kostar i år lika mycket som man får tillbaka i hyresintäkter, hävdar man, men ser ingen anledning att dra ned på en övertung administrativ organisation. Man kan lätt få intrycket att Gotlandshem står på ruinens brant. Så är emellertid inte fallet. Man har haft en hyfsad avkastning de senaste åren. Bolaget är ett förmöget företag med en soliditet på 34 procent och ett samlat kapital på 700 miljoner kronor. Vinsten har de senaste sju åren ett snitt på 70 miljoner kronor per år.
Gotlandshem ska, säger ägaren, bidra till regionens sociala bostadspolitik. Det gör man inte om man kräver sina hyresgäster på hyreshöjningar som baseras på en hemsnickrad siffra gällande kostnadsutvecklingen de senaste åren. Men framöver ligger faktiskt inflationen på under 2 procent. Inte heller tas någon hänsyn till att man har hyresgäster som har 20 procent lägre inkomster än riket i övrigt. Inte heller när hyresgästerna tvingas lägga större andel av sin inkomst på sitt boende jämfört med de med ägd bostad och bostadsrätt. Det skiljer flera tusen kronor i månaden till hyresgästens nackdel på grund av skattelagstiftningen.
Regeringens annonserade skattesänkningar kommer inte heller vara till stor hjälp för Gotlandshems hyresgäster då de flestas skattesänkningar per månad får svårt att ta sig över 200-kronorsstrecket. Till skillnad då för Gotlandshems vd som kan glädja sig åt en sänkning på runt 2 000 kronor per månad. Det extra bostadsbidraget som hjälpt många med låga inkomster tas nu bort.
Nu är det dags att Gotlandshems styrelse säger ifrån och ta sitt uppdrag på allvar; nämligen att åter hitta balansen mellan affärsmässighet och social bostadspolitik. Och regionen kan börja visa sitt allmännyttiga bostadsföretag lite större intresse. Om inte, kan jag inte se något värde i att driva bolag som inte är till allmän nytta.
Men, några 16,4 procent kan ni fetglömma!