Inget är nytt under solen. En fras vi känner igen. Syftar på att allt upprepar sig. I grunden ett bibliskt uttryck i Predikaren, kapitel 1, vers 9: Vad som har varit kommer att vara, vad som har skett skall ske igen. Det finns ingenting nytt under solen. Ett uttryck sedan omkring 200 f.Kr.
Om och om igen visar det sig i samhället och i våra liv. Att företeelser kommer tillbaka, dyker upp igen som om de vore nya. Ett aktuellt exempel på Gotland framgår av en nyutkommen bok ”Banbrytande kvinnor” som handlar om gotländska friskolor under andra hälften av 1800-talet (Anders Lindström, Gotlands kyrkohistoriska sällskaps skriftserie nr 10). De banbrytande kvinnorna var de många lärarinnorna.
I dag diskuteras friskolorna, inte sällan med politisk emfas. Dess ekonomi och dess betygssättning. En ny företeelse tror väl de flesta. Men icke. Friskolor fanns på Gotland som Missionsskolor och så kallade Vardagsskolor. 1842 års folkskolestadga fastslog att en folkskola skulle finnas i var socken men en skolplikt för barnen dröjde. Det tog också tid att bygga upp ett kommunalt skolväsende. Då fanns grogrund för friskolor för att ge barnen en efterlängtad utbildning.
Missionsskolorna fanns i tolv socknar på södra halvan av Gotland och var knutna till en missionsförsamling i bygden. De hade diakonissor som lärare. Den första missionsskolan var vid Hjorters kapell i Burs med Hilda Öberg som lärare. Så beskrivs skolorna med intressanta inblickar, särskilt av missionsskolan vid Botels i När. På den tiden bodde omkring tusen personer i När jämfört med 400 idag. Då fanns många barn som var sugna på utbildning.
Vardagsskolorna var knutna till baptistförsamlingar. Den första startade 1858 i Havdhem och den sista slutade 1893 i Lau. Dessa skolor fanns också i 12 socknar inklusive en i Visby (där Länsteatern nu ligger).
Ett särskilt avsnitt handlar om friskolan vid Fridhem/Fridtorp som prinsessan Eugénie tog initiativ till.
Ett stycke gotländsk skolhistoria är detta som föredömligt lyfts fram ur historien. Ett rikt bildmaterial gör boken intressant och inte minst beskrivning av alla dessa lärare och deras öden.