Försvarsmakten har inget intresse av att kväva lokalsamhället

Svar till ”Gotlänning” som tycker att Försvarsmakten försvårar för det civila samhället på ön. 

Tofta skjutfält. ”Försvarsmakten måste säga nej till byggprojekt som skulle kunna leda till att fler personer hamnar inom området som påverkas av buller”, förklarar  Tomas Ängshammar vid P 18 efter kritik mot att Försvaret stoppar byggplaner.

Tofta skjutfält. ”Försvarsmakten måste säga nej till byggprojekt som skulle kunna leda till att fler personer hamnar inom området som påverkas av buller”, förklarar Tomas Ängshammar vid P 18 efter kritik mot att Försvaret stoppar byggplaner.

Foto: Malin Stenström

Insändare2025-05-08 11:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De flesta av oss som arbetar på Gotlands regemente är precis som du gotlänningar (av födsel eller mer nyetablerad vana) så vi förstår den frustration du ger uttryck för. Försvarsmakten har naturligtvis inget intresse av att kväva lokalsamhället på de orter där vi är verksamma. Tvärtom, vi lever också våra liv här – vi behöver bostäder, skolor till våra barn och ett väl fungerande samhälle. Därför blir det ofta en pedagogisk utmaning att förklara myndighetens ståndpunkt i exempelvis bygglovsärenden.

I en demokrati som Sverige är det folkvalda politiker som ger myndigheterna inriktning genom instruktioner, uppdrag och regleringsbrev, samt sätter ramar i form av lagar och förordningar. Det finns ofta motstridiga intressen. 

Vår lagstiftande församling, riksdagen, har genom miljöbalken slagit fast att områden som behövs för totalförsvarets anläggningar ska skyddas mot åtgärder som försvårar utnyttjandet av anläggningarna (3 kap 9 §). I efterföljande paragraf står det att vid oförenliga riksintressen ska försvarsintresset ges företräde. 

Det är framför allt miljöbalkens tillämpning vid miljöprövningar som gör att Försvarsmakten måste säga nej till byggprojekt som skulle kunna leda till att fler personer hamnar inom området som påverkas av buller. Hur stort det området är definieras i sin tur av Naturvårdsverkets riktvärden för buller från fin- och grovkalibrig ammunition. Varje enskilt beslut har också en prejudicerande effekt – som myndighet måste vi behandla alla lika och säger vi ja till ett projekt måste vi sedan säga ja till nästa, och nästa.

Sedan 2014 bedriver Ryssland ett anfallskrig mot ett grannland, och de utgör ett hot även mot sina andra europeiska grannländer. Det är därför viktigt med en stark militär närvaro på Gotland, och den närvaron är helt beroende av att Tofta skjutfält kan användas för övningsverksamhet. Försvarsmakten finns på Gotland av säkerhetspolitiska skäl, inte för att det är praktiskt med militär verksamhet här. 

Jag hoppas att det besvarade några av dina frågor. Kanske tycker du fortfarande att det är märkligt att Försvarsmakten motsätter sig utbyggnaden av en befintlig skola. Ur ett regionalt utvecklingsperspektiv är det lätt att hålla med, men regeringen har inte gett Försvarsmakten i uppgift att utgå från det perspektivet. 

Om det vore möjligt att garantera nyttjandet av våra skjutfält utan att, som du skriver, lägga ”en våt filt” över närområdet så skulle Försvarsmakten sannolikt inte ha något emot det. Att ändra lagar är dock en fråga för politiken.