Forska själv kring det du tycker saknas

Bilden är tagen 2005 när KPML(r) höll sin fjortonde årliga partikongress på Frölunda gymnasium i Göteborg.

Bilden är tagen 2005 när KPML(r) höll sin fjortonde årliga partikongress på Frölunda gymnasium i Göteborg.

Foto: Anders Wejrot/TT

Insändare2019-10-13 14:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Wera Svensson, det är förstås svårt för en fattig vingårdsarbetare att hävda sig mot en ordösare som inte verkligen ser efter. Exempelvis skrev jag inte att du faktiskt bröt mot åttonde budet, bara att dina antydningar kom farligt nära.

Boken om nazismen på Gotland handlar om just detta; inte om det som gjordes i utlandet. Däremot reagerades tidigt på vad som hände i Italien, Litauen, Lapporörelsens Finland och nazirörelsens Tyskland och så vidare. 

Enstaka glimtar ges även kring Sovjet, men tilläggas kan här nu att ungefär samtidigt som Hitler 1933 satte motståndare i koncentrationsläger så avrättade Stalin en rad oskyldiga för mordet på Kirov. En hel del av vad som därpå hände stod sen länge skrivet på väggen. 

Om du verkligen läst utgåvan hade du nog sett att rader av talare var starkt antijudiska. Även om vi bara ibland vet vad ”vanliga medlemmar” tyckte så fastnade nog flera korn och de runt 1933 ännu mer ”enstaka” judemorden tycks inte ha hämmat partiets tillväxt. 

Du försöker även nagla mig vid nåt slags stalinlinje. Svar: Det jag tyckte under 60/70-tal det tycker jag i allt väsentligt ännu. Fortsätt du gissa! 

I övrigt: Forska själv om det du finner fattas, lägg ej på andra det du själv lätt kan uträtta. Arkiven är fulla med protokoll, brev och tidningslägg. När du undersökt dessa, skriv sen mera.

Wera Svensson har bland annat mina arbetarrörelseböcker, vari en hel del om 1900-talets kommunister etcetera från starten 1917 tills att de på 60-talet lade ner och Haimdagar där en rad artiklar 1998 och så vidare är om: - Aktion Samtal, - Vietnamrörelsen,  - Nisse Hammarström inklusive några rader om det dåtida Clarté, - KF/KPML(r) inklusive vissa aspekter om Mao-SKP; - Grupp 8, - Källinglägren, - SSU, - Socialdemokraterna, - Vänsterpartiet 1976 o framåt, - Almedalstalen med alla inslag av vänster. Och lite till. 

När nu Wera ropar på mera mejlade jag om vad som fattades. Svaret blev blott att jag fått nazismen att låta mera hemsk än kommunismen. Nu har jag inte försökt få nånting att låta något alls, men sökt ge en konkret bild av vad man sa/skrev/förstod när det begav sig. Skillnaden ligger som så ofta främst i läsarens tolkning. 

Men hur man ska ta upp historiens alla kristna terrorister och förtryckare tycks dock Wera helst förbigå. Eller har jag missat något? Låt oss diskutera de många nattsvarta kristna!