Fokusera på kvalité på maten!

I diskussionerna om måltidsutredningen är fokus på vilken produktionsmetod som ska användas i köken.

Fokusera på maten och inte på produktionsmetoden, tycker Eva Nypelius.

Fokusera på maten och inte på produktionsmetoden, tycker Eva Nypelius.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-04-09 13:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fokus borde vara på vad våra skolbarn, äldre och sjuka får på tallriken och hur våra äldre kan få en större valfrihet och flexibilitet. 

Vad är då kyld mat? Det är mat tillagad från grunden av fina råvaror. Den tillagas slutligt på serveringsstället och serveras där varm till matgästerna. Passar bäst inom vård och äldreomsorg samt på mindre enheter som i dag får varm mat transporterad i kantiner från tillagningsköken.

För mig och Centerpartiet är det viktigt att vi har bra kvalitét, tillagar måltider av bra råvaror med så mycket närodlat och svenskt som möjligt. Att regionen inom skola, förskola, äldreboenden och sjukvård serverar näringsriktiga och goda måltider.

Måltiden är och skall vara en lugn och trevlig upplevelse, det ska smaka gott men också miljön där den serveras är viktigt för en bra upplevelse. Allt för att gästerna som serveras mat också äter och får i sig näringsriktig mat för att orka en hel dag i skolan eller för att tillfriskna om man är inom vården.

Idag serveras ungefär 11 000 måltider varje vardag inom regionen och knappt 1100 på helger. Det finns 29 tillagningskök men det serveras mat på över 100 olika platser. Mycket mat transporteras alltså idag och varmhålls i kantiner till serveringsstället. För lång varmhållning är problematisk och minskar näringsinnehåll. 

Skola, äldreboende och sjukvård har olika behov och utifrån det ska vi planera. Hur får vi bäst måltider med bra näringsinnehåll som gästen uppskattar? Idag får till exempel några äldreboenden ”kyld mat” och är nöjda eftersom det ger en större valfrihet och frihet när måltiderna serveras.

 

Det känns viktigt att avdramatisera såväl tillagningsmetod som ordet kyld mat. Mycket har hänt när det gäller tillagningsmetoder. Det som är avgörande är att vi har kompetent personal i köken, en bra arbetsmiljö så att regionen är en attraktiv arbetsgivare och att man använder den tillagningsmetod som passar bäst i olika situationer och för olika verksamheter.

Översynen görs för att vi behöver effektivisera och hitta andra arbetssätt för att klara såväl demografiska som ekonomiska utmaningar framåt. Hur får vi bäst kvalité och service för våra skattepengar? Hur klarar vi bemanningen framåt när andelen i arbetsför ålder minskar samtidigt som andelen barn och äldre ökar? Hur kan vi erbjuda heltidstjänster till medarbetare?

Låt diskussionen handla om kvalitet på den mat som serveras till våra skolbarn, äldre och sjuka samt hur vi på bästa sätt kan effektivisera samtidigt som vi använder lokala och svenska råvaror till regionens måltidsverksamhet. Maten skall vara god, tilltalande och vällagad vid serveringstillfället gärna med en större valfrihet för gästen i skolmatsalen, på äldreboendet eller på sjukhuset.