Men FN:s arbete är viktigare än någonsin. För vår samtid präglas av konflikter, stormaktsbråk, nationalism. För att inte tala om klimatförändringarna som hotar våra efterlevandes framtid, liksom hoten mot den biologiska mångfalden. David Attenboroughs aktuella film ”Ett liv på vår planet” säger allt om planetens och mänsklighetens tillstånd nu och framöver. Se filmen och begrunda.
FN föddes 1945 som en reaktion på Andra Världskriget. Syftet var ”att rädda kommande släktled undan krigets gissel”. 51 stater bildade FN. I dag är 193 stater medlemmar. I grunden en styrkedemonstration. Men akilleshälen är FN:s Säkerhetsråd där de fem permanenta staterna har veto. Det är de fyra segrarmakterna efter världskriget (Ryssland, USA, Frankrike och Storbritannien) utökat med Kina. Det är här de stora konflikterna avgörs och som tyvärr ofta leder till fortsatta krig och lidanden. Flera tunga utredningar (en av dem ledd av Ingvar Carlsson) har föreslagit reformering, men de fem veto-staterna vill inte släppa sitt ”privilegium”.
Samtidigt måste vi lovorda allt avgörande positivt som FN står för – UNEP (miljöorganet), UNICEF (barnfonden), UNIFEM (utvecklingsfonden för kvinnor), UNDP (utvecklingsorganet), FN:s klimatpanel, för att nämna några i den långa raden av specialorgan. Och så förstås FN:s livsmedelsprogram som i år får Nobels fredspris. FN själv fick fredspriset 2001.
Kanske kan man se FN som ett isberg. Den lilla toppen syns med Säkerhetsrådet och tillkortakommanden. Men därunder finns en oerhört stor stabil bas med många specialorgan, fredsbevarande styrkor och initiativ som syftar till fred, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling (Agenda 2030) – kort sagt att göra gott för mänskligheten.
Till exempel satte FN:s första miljökonferens i Stockholm 1972 igång ett omfattande miljöarbete runt om i världen. Rubriken för konferensen var ”Only One Earth”. För visst är det så. Vi har bara en enda jord, ett enda jordklot. Det måste vi vårda för en hållbar framtid. Då är vi tillbaks till David Attenboroughs film och folkbildning under decennier. Och nu stormar ungdomar fram med Greta Thunberg i spetsen för att medvetandegöra om klimatkrisen.
För i grunden är FN folkens organ. Fanns inte FN skulle det uppfinnas, därför att det är mänsklighetens och jordklotets hopp om en hållbar framtid.
Vi önskar 75-åringen FN lycka och välgång!