”Det som ofta nedlåtande kallas ’luft’ i organisationen var ofta det som också hade en avgörande sammanhållande funktion. Och att alla kunde andas.” skrev Bofride i GT 11/3 2021.
Luft saknas i skolan där lärare på rasten tar sig till nästa sal utan paus för toalettbesök, fika eller samtal om pedagogik med kollegor. Arbetsplatsen där allt pågår ständigt utan tidsgräns.
Mer ska hinnas på mindre tid med färre resurser. Nya administrativa system införs med kort varsel, så varken lärare eller elever har arbetsro. Kompetensutveckling och undervisning får inte kosta, men elever ska erhålla kvalitativ utbildning. Trots att många elever har större behov än tidigare har lärare inte tid att hjälpa dem att utvecklas och stödpersonal saknas.
Lärare vill göra skillnad för elever och deras lärande, men känner sig otillräckliga och hinner inte reflektera över vad som är bra eller behöver bearbetas. De vill planera, utföra och efterarbeta sin undervisning, men andra arbetsuppgifter läggs till i tjänsten. Befattningsbeskrivning saknas, så huvuduppdraget får skjutas upp eller utföras på fritiden. För att orka och få en rimlig arbetsbörda går lärare i ner i tjänst och arbetar deltid.
I Medarbetarundersökningen 2020 anger 151 medarbetare på gymnasiet att: arbetsplatsen är fri från konflikter 55 procent, stressnivån är rimlig 54 procent, arbetet planeras bra 51 procent, chefen ger regelbunden feedback 51 procent och känner till vad medarbetaren presterat 47 procent. De som är stolta över att arbeta i Region Gotland är 56 procent. Siffrorna förbättras då kritiker slutar, men räcker det att hälften är nöjda med hur arbetet leds och fördelas på en arbetsplats?
Lärare tar tjänstledigt, säger upp sig eller blir så kritiska, besvärliga, att de köps ut. Tidigare ville grundskollärare till gymnasiet, men nu söker sig gymnasielärare till grundskolan för att inte fastna i negativitet. Utöver de medarbetare som har gått i pension sedan läsåret 2016/2017, har 60 slutat. Rektor tog 2018 upp kritik framförd i media, bad personalen ge en positiv bild av skolan samt slog hål på myten att medarbetare slutar på gymnasiet av missnöje.
Det är ingen myt att 1/3 av gymnasielärarna har slutat i förtid! I juni lyftes gymnasiets problem med utbildnings- och HR-direktören. Jag presenterade siffror gällande den stora omsättningen på rektorer och lärarflykten. Antar att dessa tagits på stort allvar och att de arbetar för att förbättra situationen på gymnasiet. Tyvärr hör jag att ytterligare lärare slutat under hösten och att fler är på väg.