Färjetrafik för hållbar tillväxt på Gotland

Svar till signaturen ”Mr Walker”.

Marcus Risberg, vd för Destination Gotland: "Precis som tidigare kommunicerats visar beräkningar att en halvtimmes längre överfart på norra linjen, med en hastighet på 23 knop, skulle innebära en bränslebesparing om cirka 21 procent."

Marcus Risberg, vd för Destination Gotland: "Precis som tidigare kommunicerats visar beräkningar att en halvtimmes längre överfart på norra linjen, med en hastighet på 23 knop, skulle innebära en bränslebesparing om cirka 21 procent."

Foto: Lisa Arfwidson/TT

Insändare2021-09-29 06:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stort tack för ditt inlägg och dina inspel till hur Gotlandstrafiken kan utvecklas. Vi har ett ansvar för att bidra till en så hållbar överfart som möjligt, men vi har också ett stort ansvar att säkerställa att vi har nära och tillförlitliga kommunikationer mellan Gotland och fastlandet. Ibland brukar jag säga att det är Gotland som är vår uppdragsgivare, därför är jag glad över att många vill diskutera Gotlandstrafiken och bidra till att kommunikationerna fortsätter att utvecklas. 

Vi på Destination Gotland utvecklar hela tiden trafiken för att kunna möta Gotlands efterfrågan, och står redo att också göra förändringar i den mån efterfrågan förändras. I dag är det ett faktum att majoriteten av våra resenärer efterfrågar överfartstid som i dag, eller snabbare. Samtidigt är sjöfartens omställning brådskande. Därför arbetar vi gärna tillsammans för att bidra till att göra både trafiken och vår ö så hållbar som möjligt. 

Precis som tidigare kommunicerats visar beräkningar att en halvtimmes längre överfart på norra linjen, med en hastighet på 23 knop, skulle innebära en bränslebesparing om cirka 21 procent. Det vi då också måste komma ihåg är vi under högsäsong skulle behöva ett extra fartyg för att möta det stora kapacitetsbehov som då finns. Det i sig innebär betydande utsläpp. Därutöver skulle längre överfarter innebära stora konsekvenser för turlistan med mindre attraktiva avgångstider för en del turer. 

Därför har vi valt vägen med nya drivmedel och ny teknik. Det gör att vi kan möta efterfrågan från Gotland, med en tillräckligt snabb överfart, som också minskar utsläppen av koldioxid och partiklar. Vid varje avgång rapporterar vi 100 procent av våra utsläpp i enlighet med EU-direktiv och IMO:s konvention. 

Under året har vi ökat andelen biogas och vi arbetar kontinuerligt och ihärdigt för att fortsätta öka mängden – och därigenom minska utsläppen ytterligare. Och här är det viktigt att komma ihåg, att vår biogas kommer från avfall. Tillsammans med Gotland Tech Development skapar vi också investeringar i ny teknik, ett sådant exempel skulle kunna vara grön vätgas, som dessvärre inte är tillgängligt i dag. Allt detta gör vi för att accelerera omställningen. 

Med detta inlägg drar vi ett streck i debatten för nu. Men om du vill diskutera vidare är du varmt välkommen att besöka oss på vårt kontor på Korsgatan 2 för att prata om framtidens trafik.