Falsk matematik hjälper inte barnen

Eskelhem förskola. 
Liberalernas Aina Mattsson och Leiph Berggren vill se ett fokus på förskola och lågstadium.

Eskelhem förskola. Liberalernas Aina Mattsson och Leiph Berggren vill se ett fokus på förskola och lågstadium.

Foto: Henrik Radhe

Insändare2025-02-08 12:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

LIBERAL ASPEKT 

Det går inte att bedriva en seriös skolverksamhet om det fattas barn. Men om man bara räknar hälften av barnen blir det falsk matematik. Det är vad som hänt i Eskelhem, och håller på att hända i Vänge: Förskolan ska slitas bort från skolorten.

Om det bara vore ekonomin som var den gotländska skolans problem, så är lösningen enkel: Lägg ner alla enheter i orter med mindre än tusen invånare. Det blir i princip bara dagens högstadieorter plus Visbys när-orter. De ”ansvarsfulla” politikerna lär lägga huvudet på sned, och beklaga.

Men det är inte ekonomi eller minskande barnkullar som är det stora problemet.

Det största problemet är att skolan inte lyckas med huvuduppdraget – att utbilda barn och ungdomar. Regionens egna siffror visar att nära hälften av barnen i årskurs fem inte kan läsa ordentligt. Kan man inte läsa ordentligt så kan man inte heller lära sig ordentligt. Det är farligt - folkhälsomyndigheten pekar på att svaga skolprestationer är en risk för psykisk ohälsa. Några kanske minns att till förra höstens intagning till gymnasieskolan var det ett tråkigt rekord i icke behöriga. Den årskullen hade också ett tråkigt rekord i antalet med dålig läsförståelse i femman.

Det som långsiktigt behövs är ett ordentligt fokus på tidiga insatser, alltså fokus på förskola och lågstadium. Det har varit vår politik ända sen förra skolutredningen, och den gäller fortfarande.

Om det bara ska vara den kommunala ekonomin som räknas, så visar utredningar från Sveriges Kommuner och Regioner att det är lönsamt med tidiga, samlade och kontinuerliga insatser. Kommunen minskar sina kostnader genom att satsa på förskola och lågstadium. Den kvartalsekonomi som den nuvarande majoriteten driver är förödande. (Sista kvartalet 2024 skulle skolan ”effektivisera”, första kvartalet 2025 har man kommit på att det inte håller.)

Men det är inte bara ekonomin som räknas. Elever är inte bara ”underlag”, de bär den största bördan när skolan inte klarar huvuduppdraget. De flesta klarar trots allt grundskolan utan att bli underkända, men alltför många ges inte förutsättningen för att bli den de kunde ha blivit. Ett knäckt självförtroende från skolan kan skada livslångt.

Det är därför vi vill se ett fokus på förskola och lågstadium. Under barnets första tio år utvecklas färdigheter för livet. Språklekar i förskolan gör nytta för barnen i högstadiet när de väljer gymnasium. Här har landsbygdens skolor fantastiska förutsättningar för att ge en bra start.

Fokus på de tidiga åren måste bli tydligt, och kräver ett närvarande ledarskap. En och samma rektor för hela skolgården är en lågt hängande frukt. Då blir det också gemensamma möten med alla lärare – inklusive lärarna i förskolan. Där startar den tidiga fokuseringen på hela skolan

Falsk matematik hjälper ingen. Alla barn på skolgården ska räknas.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en text från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribenternas.