Att kommentarsfältet tas bort motiveras av chefredaktören med att det är få individer som kommenterar samt att trenden förändrats till andra flöden där det diskuteras journalistik, vilka då? (Ingen jag pratat med vet och på t ex Facebook läggs endast ett fåtal artiklar ut av Helagotland). Framåt blir det tydligen fokus på till exempel liverapporter och chattar. Lycka till med det.
Jag trodde att GA och GT som ligger bakom Helagotland fokuserar på Gotland och gotländska nyheter och de nyhetshungriga läsare som sedan länge läst eller nyligen hittat till tidningen och till hemsidan. Att det är ett fåtal som kommenterar innehållet betyder inte att det är betydelselöst, desto fler läser ju kommentarerna och det i sig skapar möjligheter till debatt, hemma, mellan vänner eller på arbetet. Ibland ser man helt nya ”ansikten” som kommenterar när det verkligen gäller något som betyder mycket för dem. Det känns viktigt att deras röster blir hörda.
Tyvärr fick både Gotlänning och Bill Eriksson nöja sig med varsitt papegojsvar från chefredaktören och jag förväntar mig nu detsamma. Redaktionen tycks helt ha tappat det vad gäller främjandet av yttrandefriheten samt respekten för läsarna. Men som alltid handlar det förmodligen också om pengar. Yttrandefrihet kostar.
Papperstidningen får allt färre sidor, sämre men flera korsord, debatten kring nyheterna digitalt stryps. Det går utan större fantasi ana att tidningarna i pappersform snart läggs ner för gott.
Vi har nu sagt upp papperstidningsprenumerationen då korsordet sedan många år på fredagarna försvann, vilket var dödsstöten för incitamentet att överhuvudtaget fortsätta prenumerera, den enda lilla livlina som höll oss kvar.
Nu funderar vi starkt på att avsluta alltihop då priset för nyheterna via helagotland.se bas är ett skämt jämfört med till exempel DN + Allt (Cirka 35 kronor i snitt har jag betalat de senaste åren). Snälla, berätta för mig vad som gör att jag med flera ska fortsätta stötta lokal media som inte längre vill ha oss, våra åsikter.
/Johan Hansson, medprenumerant
SVAR DIREKT
Tack för dina synpunkter, Johan. Jag vill vara tydlig med att vi som lokaltidning, vars verksamhet vilar på grundlagarna om tryck- och yttrandefrihet, inte på något vis begränsar det fria ordet eller tystar någon debatt. Att hävda att så är fallet för att en kommentarsfunktion tas bort på sajten är faktiskt inget annat än felaktigt. Dessutom hävdar man då indirekt att en absolut majoritet av landets medier, som inte har några kommentarsfält, gör detsamma. Ord har betydelse, och att tala i termer av hotad yttrandefrihet och tystad debatt i det här sammanhanget urholkar dessa kraftuttryck. Det gör dem mindre slagkraftiga i andra sammanhang där de tyvärr redan alltför ofta behöver användas.
Vår huvudsakliga verksamhet kretsar kring journalistik. Nyheter, reportage, granskningar, men även opinion och en fri och öppen debatt. Vi publicerar hundratals insändare varje månad och vem som helst är välkommen att skicka in sina åsikter. Vid sidan av journalistiken har vi ett övrigt utbud av tjänster och produkter som förändras med tiden. Korsord, sportsändningar, väder, kommentarsfält, serier, föreningsnotiser och så vidare. Kring dessa saker gör vi alltid bedömningar och anpassningar. Om få eller ingen tittar på sportsändningarna, om ingen löser korsorden eller om vi bedömer att det finns bättre tjänster på andra håll så måste vi såklart fundera kring vad vi ska ha kvar och inte. Vi vill ju lägga resurser på saker som används och skapar värde för att så många som möjligt ska få ut så mycket som möjligt av det vi gör. Så funkar det i alla verksamheter.
Papperstidningen – som förövrigt har fått många fler lokala nyhetssidor under senaste året – har exempelvis genomgått många förändringar till fördel för digitala satsningar. Förändringar som görs kommer inte att uppskattas av alla, det har vi respekt och förståelse för. Vi har många prenumeranter som uppskattar olika delar av vårt utbud. Men en verksamhet som inte testar nytt, tar beslut och genomför förändringar kommer inte heller att utvecklas. Förändringarna görs alltid med vår kärnverksamhet i fokus. Att det är journalistiken som är vår kärna och vårt huvuduppdrag kommer vi aldrig att ändra på. Utan journalistiken, ingen tidning, ingen sajt och inget annat utbud heller. Min förhoppning är att många gotlänningar tycker att den lokala journalistiken är viktig och bra, och vill visa detta genom att fortsätta prenumerera.
/Pär Ullrich, chefredaktör och ansvarig utgivare