Djuren eller kanelbullar eller både och?

"Så när du njuter av din kanelbulle skänk en tanke eller ännu hellre en slant till någon förening eller organisation som kämpar för djurens rättigheter".

"Så när du njuter av din kanelbulle skänk en tanke eller ännu hellre en slant till någon förening eller organisation som kämpar för djurens rättigheter".

Foto: Allis Nettréus/TT

Insändare2019-10-18 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk så tokigt det kan bli. Hur gick det egentligen till när den 4 oktober blev Kanelbullens dag? 

Det datumet var ju redan upptaget ända sedan 1931 och tillägnat våra vänner och medvarelser djuren. Jag läser följande på Wikipedia:
”Djurens dag (World Animal Day) är en internationell temadag för att uppmärksamma djurrätt och djurskydd. Den firas den 4 oktober varje år och startades 1931 av ekologer i Florens i Italien för att uppmärksamma att djurarter hotades av utrotning. 

Numera firas djurens dag för att påminna om vikten av djurens välmående och för att belysa djurens situation. Valet av datum gjordes bland annat för att det är Franciskus av Assisis (även kallad Den Helige Franciskus) helgondag, och han är djurens skyddshelgon.”
Redan på trettiotalet talade man alltså om utrotning av djurarter. Något som i dag är mer aktuellt än någonsin. Det finns bara 4 procent vilda djur kvar på jorden enligt nya forskningsrön. 

Resten, 96 procent, utgörs av människor och deras djurslavar.
Jag har nu talat med flera djur och de är så otroligt storsinta och förstående och tycker att den 4 oktober kan vara både Djurens och Kanelbullens dag. 


Just nu pågår en insamling av pengar till "Världens barn". Jag skulle vilja starta en liknande till världens djur. Hur gör man?