Diskriminerande ökning av färdtjänstavgiften

"Kostnaden för personer med funktionsnedsättning att resa kommer enligt detta förslag att hamna på en helt orimlig nivå, över 100 procent mer än vad andra medborgare betalar i regionen för att resa med lokaltrafiken".

"Kostnaden för personer med funktionsnedsättning att resa kommer enligt detta förslag att hamna på en helt orimlig nivå, över 100 procent mer än vad andra medborgare betalar i regionen för att resa med lokaltrafiken".

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Insändare2019-11-14 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett tjänstemannaförslag har tagits i tekniska nämnden och i regionstyrelsen, efter votering, där Alliansen och SD vann. Förslaget har nu gått vidare till regionfullmäktige för beslut den 18 november. Enligt förslaget ska färdtjänstavgiften ökas med över 100 procent.

Kostnaden för personer med funktionsnedsättning att resa kommer enligt detta förslag att hamna på en helt orimlig nivå, över 100 procent mer än vad andra medborgare betalar i regionen för att resa med lokaltrafiken.

Färdtjänstlagen säger att färdtjänsten ska vara ett komplement och ett alternativ till kommunala färdmedel för att personer med funktionsnedsättning ska ges förutsättningar att delta i samma aktiviteter och i jobb, som alla andra medborgare. Det är då inte rimligt att de ska behöva betala över 100 procent mer för en transport än andra medborgare. 

Vid en jämförelse med ett flertal andra kommuner och län i Sverige ligger avgiften där på samma nivå som på Gotland i dag.

Gruppen som reser med färdtjänst har oftast mycket begränsade ekonomiska medel, men här är ett konkret exempel på hur det kommer att bli om tjänstemannaförslaget går igenom:

En enkelresa kostar i dag, kortaste sträcka, 45 kronor och skulle då öka till 90 kronor. Längsta resan ökar från 106 kronor till 212 kronor, och så återresan också, lika mycket till.

Kommer en resa med lokaltrafiken också att öka med 100 procent?

Vi anser att förslaget är direkt diskriminerande och att den föreslagna ökningen är helt oacceptabel. Vilken annan medborgare är beredd att plussa på 180 kronor på sin matkasse för att ta sig till och från matbutiken? Eller för sin bio- eller teaterbiljett?

Vi vill ha samma medborgerliga rättigheter som personer utan funktionsnedsättning. Om man inte kan ta del av samhället så blir man isolerad, vilket drabbar den fysiska och psykiska hälsan vilket i sin tur skapar kostnader för samhället.   

Om det här förslaget tas i regionfullmäktige är det en cynisk diskriminering. Det är en uteslutning från de samhälleliga funktioner som står till förfogande för övriga medborgare i Region Gotland.

Inga handikapporganisationer har heller kallats till något samrådsmöte, inför det här förändringsförslaget från teknikförvaltningen och tekniska nämnden. 

Brukarna av färdtjänst överraskades av att få höra förslaget via nyheterna på Radio Gotland och via sociala medier. Det uteblivna samrådet från regionen med funktionshinderorganisationerna bryter mot ingångna överenskommelser.