Så har våren äntligen kommit - åtminstone när det handlar om fågelsång, knoppar och blomster. För jämställda löner och schysta arbetsvillkor för alla, oavsett kön, har våren däremot inte kommit; inte i år heller.
Att bra arbetsvillkor och jämställda löner inte är en självklarhet ett kvarts sekel efter millennieskiftet säger något om den tid vi lever i. Det är en tid när fler och fler har svårt att få pengarna att räcka till och fler och fler blir sjuka av stress.
Förra året var antalet stressrelaterade sjukskrivningar det högsta som uppmätts i Sverige. Åtta av tio av de som sjukskrevs var kvinnor, allra värst drabbade var kvinnor med små barn. Det är inte svårt att se vad det beror på. Kvinnor bär fortfarande det tyngsta lasset för att ta hand om barn och hushållsarbete. Kvinnors inkomster är fortfarande betydligt lägre än mäns, och otrygga anställningar och hårt pressade scheman är standard i många av de yrken där framför allt kvinnor jobbar.
Kvinnors ohälsa är ett samhällsproblem som måste tas på allvar. Politisk förändring måste till så att människor kan få en bättre balans mellan arbete och fritid. Kvinnor måste ges en rimlig möjlighet att öka sina inkomster utan att stressen ökar ännu mer.
Allt fler fackliga organisationer och en arbetsgrupp i Socialdemokraterna börjar nu höja rösten för samma sak: Det är dags för en arbetstidsreform som ger en bättre balans mellan arbete och fritid. Hoppet finns om att en förändring kan ske om Sverige får en ny regering efter nästa val.
Vänsterpartiet har länge drivit frågan om arbetstidsförkortning, stärkt rätt till heltid och tryggare anställningar där medarbetarna har inflytande över schemaläggningen. Målet är ökad möjlighet till heltid för de som idag tvingas leva på deltidslöner, och mer tid för återhämtning mellan arbetspassen. Helt enkelt: Lön att leva på, tid att leva.