Den dyraste och mest ineffektiva metoden

Jag har undrat över hur Gotlandsbolaget ska få vätgas till sina planerade färjor i Horizon-programmet.

Framtida vätgasfärja. Projektet Gotland Horizon.

Framtida vätgasfärja. Projektet Gotland Horizon.

Foto: Rederi AB Gotland

Insändare2023-03-31 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stora vindkraftanläggningar runt Gotland skall leverera ström till elektrolysörer som producerar vätgas. Det ska vara klart till att man börjar köra senast 2030!

Det är den mest ineffektiva metoden och dyrast. Det krävs cirka 48 MWh el för ett ton vätgas. Vid varje anlöp i Visby ska 18 ton vätgas tankas. Det betyder 864 MWh el för en tur och retur till Nynäshamn. Hur gör man när det är vindstilla några dagar och det inte produceras vätgas? Den här produktionen drar lika mycket el som Gotlands hela förbrukning. Ett enormt vätgaslager ska placeras intill hamnen. Det får absolut inte hända en olycka!

Naturligtvis måste man ha backup. Tyskland har byggt och fortsätter bygga mängder av gaskraftverk för att ersätta vindkraften när det inte blåser. Därför minskar inte deras koldioxidutsläpp. När vätgasen tryter får man väl köra på diesel igen.

Det finns bättre sätt för vätgasproduktionen. Bland ny kärnkraftteknik arbetar några med hög temperatur, över 500 grader, till exempel danska Seaborg, som lanserar flytande kärnkraftverk, lämpliga för vätgasproduktion. Det möjliggör högtemperaturelektrolys där man sparar 20 procent energi. Man får en stabil produktion utan vindens slumpmässighet. Ny geotermisk energi kan komma upp i 500 grader men ännu på teststadiet. Pyrolys av metan (natur- eller biogas) kräver mindre energi och kan ske utan utsläpp av CO2. Billigaste metoden är säkert att köpa ”blå” vätgas från Exxon Mobile, som tänker producera 300 miljoner ton om dagen.

Biogas är klimatsmartare om man får fram tillräcklig mängd. Metanet förbränns och når inte atmosfären. Den mest miljövänliga och klimatsmarta framdrivningen torde ändå vara kärnkraft. Kärnkraft för fartyg utvecklas på flera ställen. Danska Copenhagen Atomics håller på att ta fram minireaktorer med smält salt teknik där man får ut 100 MW värmeenergi från en anläggning stor som en container! De kan byggas så små som 1 MW. Det är en Generation IV reaktor, som kan använda torium och gammalt kärnbränsle. Strålnings- eller haveririsker finns inte, den är självstängande vid fel. Företaget planerar att leasa ut sådana anläggningar och sköter all service. Tyvärr är väl en sådan lösning inte gångbar ännu på flera år. För övrigt är den energi som inte används den bästa. Spara energi!