Ett fredsrop från Gotland till världen

Bild från invigningen av fredsduvorna i Visby domkyrka 1 maj.  ”Det är ett hopp mitt i en orolig tid”, skriver Anna Lundgren och Petra Guteskär om de 5 000 fåglarna under kyrkvalven.

Bild från invigningen av fredsduvorna i Visby domkyrka 1 maj. ”Det är ett hopp mitt i en orolig tid”, skriver Anna Lundgren och Petra Guteskär om de 5 000 fåglarna under kyrkvalven.

Foto: Petra Guteskär

Insändare2025-05-03 15:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu svävar 5 000 fredsduvor under valven i Visby domkyrka. Varje duva är skapad av människor i olika åldrar. De bär vår gemensamma längtan efter fred. Det är ett hopp mitt i en orolig tid.
Runt oss rasar krig och människor fördrivs. Hatet växer och splittring fördjupas. Mänskliga rättigheter urholkas. Ledare världen över sätter sin egen makt främst, framför människovärde och gemenskap. Rättsstatens principer hotas och minoriteter exkluderas eller ställs mot varandra. I allt detta är våra fredsduvor en motröst.

De 5 000 duvorna är inte bara en konstinstallation – de är en protest. En protest mot våld och maktmissbruk. En bekännelse till människolivets okränkbarhet. Ett fredsrop från Gotland till världen. Och samtidigt är det ett hopprojekt. Ett gemensamt "ja" till det liv vi vill leva. Ett "ja" till fred, försoning, öppenhet, mångfald och ansvar.

Visby domkyrkoförsamling vill rikta ett varmt tack till alla som bidragit. Tillsammans har vi skapat något stort. Vår fredsduveinstallation bär både mening och framtidstro.

Fredsduvorna är en del av domkyrkans 800-års firande och en del i att vara kyrka i vår tid. En plats där människor får höras, där hopp växer och där ansvar tas. Tillsammans formar vi det samhälle och den värld vi vill leva i. Vi gör det för människans okränkbara värde och för fred mellan människor, folk och länder. Endast tillsammans är det möjligt!