Senaste sopdumpningen man kunde läsa om i veckan lär nog inte bli den sista. Förr i tiden dumpades mycket bråte i naturen men situationen blev mycket bättre när kommunen ordnade med återvinningsstationer. Nu finns det tillgång till ganska många återvinningsstationer men som numera dessvärre har dåliga öppettider.
Med dålig tillgång till att lämna bråte på återvinningsgårdarna så ökar självfallet risken att mycket hamnar i naturen i stället. Närhet till återvinningsstation med bra öppettider är bästa garantin för att bråten hamnar där den skall och kan återvinnas.
Naturligtvis kan man ringa polisen när man upptäcker en sophög i skogen men som bekant så kör inte polisen bort några sopor. Kollar sophögen om det finns någon adresslapp eller annat som kan knyta någon till dumpningen. Om detta inte ger något spaningsuppslag så läggs det hela ned. Tills nästa anmälan kommer om att det dumpats bråte i naturen. Då faller strålkastaren på den markägare som råkat få soporna på sin mark. Då dras hela regionens artilleri igång mot markägaren som plötsligt blir den ansvarige för soporna.
Sedan region Gotland tog över driften av återvinningsstationen i Fårösund så är den numera endast öppen (1) en dag i veckan. Tidigare var den öppen 3 dagar i veckan året om. I Visby är det öppet nästan alla dagar i veckan för där vill man ha det rent och snyggt i buskagen. Där skall det vara enkelt att återvinna. Samma gäller tydligen inte landsbygden.
Lägg ut återvinningen på entreprenad igen, för tidigare så fungerade det betydligt bättre.