Arkitekturupprorets högljudda hÀcklare har nu mer Àn 60 000 följare och systergrupper i de nordiska lÀnderna samt i Baltikum. ArkitektkÄren har fördömt upprorets oborstade sprÄk, fördömt att det jÀmför topparkitekternas egna bostÀder med vad de ritar Ät andra, fördömt deras föregivna brist pÄ kunskap om arkitektur och ser nog gÀrna avfÀllingarna lysta i bann.
Samma byggnad kan fÄ arkitektkÄrens finaste utmÀrkelse Kasper Salinpriset och hÀcklas med arkitekturupprorets Kasper Kalkonpris.
En viss brunsmetning har förekommit. Den har försenat processen, men pÄ senare Är har politiken har tagit intryck av protesterna. I Upplands VÀsby utlyste kommunen en markanvisningstÀvling med uttryckligt syfte att fÄ fram nygammal bebyggelse. ArkitektkÄren var förfÀrad, men nu Àr bostÀderna snart inflyttningsklara.
I Göteborg har kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius och kommunalrÄdet Johannes Hultner, bÄda (S), lÀnge lagt sig i hur staden omdanas. Det vÀckte reaktioner! Att politiker ska lÄta arkitekter, experter och byggherrar bestÀmma. De reaktionerna Àr helt fel. Grundlagarna och Plan- och bygglagen lÀgger bÄde det övergripande ansvaret och ansvaret för hur det byggs pÄ politiken.
Moderaterna i Region Stockholm svÀnger: "Vi mÄste ompröva vÄr politik efter 16 Är i majoritetsstyre. Mindre av sovjetisk traktorfabrik, mer av att folk ska kunna förverkliga sina drömmar", sÀger oppositionsregionrÄdet Kristoffer Tamsons till DN.
Till och med Sveriges Arkitekter justerar, om Àn motvilligt, sina positioner. Deras KulturmiljörÄd har tagit fram en handlingsplan för att öka kulturmiljötÀnket i professionen.
SpÀnnande pÄ sitt sÀtt med konfrontationerna, men Sverige behöver en mer konstruktiv dialog.