Av regionens dokument kan man utläsa att drygt 15 procent av livsmedlen vi köper idag har gotländskt ursprung och 30 procent av inköpta produkter är ekologiska. Helt kött och fågel svenskt ursprung.
Dagens måltidsutredning inleds lite kryptiskt med att måltidskostnaderna upplevts höga. Enligt måltidsutredningen är kostnaden för maten i skola och äldrevård inte dyrare än genomsnittet i andra kommuner men till exempel höjs måltidskostnaden när regionen gör ombyggnad/renovering i kök. Då ökar fasta kostnaden och därmed portionspris.
Måltidsutredningens förslag går ut på att minska antalet tillagningskök.
Det iögonfallande är den stora mängden serveringskök där ingen tillagning eller beredning av livsmedel sker. På landsbygden 27-30 kök i Visby 19 kök för skolan, 9 serveringskök för äldre/sjukvården.
Man tror sig kunna spara 20-30 miljoner på denna ordning därav 6,7 -13 miljoner på livsmedel trots att livsmedelsstrategin ej har ändrats. Logiken säger att det blir mer svinn i serveringskök där det ej finns utrustning för att spara och ta tillvara mat som blir över.
Vi tvivlar på att kostnaden kan minska så mycket som utredningen förespeglar.
Personalkostnaden uppges minska med 12-15 miljoner per år då har man inte beräknat någon kostnad för att ta emot eventuellt värma iordningsställa, plocka undan och diska.
Vi förordar dialog kring tillagningskök om många av köken är så slitna föråldrade och tungarbetade som utredningen hävdar så måste såklart kostnader vägas mot investeringar.
Vi förordar satsning på bemannade mottagningskök där man kan servera nykokt potatis/pasta och göra sallad efter åtgång. Det blir lättare att anpassa måltiden efter antal ätande för dagen och därmed mindre svinn.
Vi anser att pedagoger i dagens slimmade verksamheter inte kan begäras ha ansvar för kök.
Brister i måltidsutredningens förslag
Förordar satsning på bemannade mottagningskök.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.