Använder Region Gotland pengarna rätt?

Antalet medarbetare har vuxit snabbare än Gotlands befolkning.

Jesper Skalberg Karlsson.

Jesper Skalberg Karlsson.

Foto: David Skoog

Insändare2024-09-25 14:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste veckan har debatten om Region Gotlands ekonomiska läge tagit fart, efter att det stått klart att statens tillskott till Region Gotland ”bara” är cirka 73 miljoner kronor nästa år. En ledarskribent i GT uttryckte sig i stil med att det knappt räcker till barnens skolböcker, trots att en del av pengarna är öronmärkta just till skolböcker. Ibland svallar känslorna helt enkelt över.

Självklart är det rätt och riktigt att Gotland ska tillhandahålla en välfärd av hög kvalitet, och staten behöver göra sin del för att det ska vara möjligt. Jag har själv motionerat om ämnet i riksdagen, och stått värd för ett seminarium på temat i riksdagen. Det är bra att många driver frågan.

Samtidigt är statens huvuduppgift att finansiera Försvarsmakten, Polisen och annat som är statens ansvar. Sjukvården är regionernas ansvar. Det är därför vi har regionpolitiker och tjänstemän inom Region Gotland som arbetar med vårdfrågor.

Man kan därför ställa sig frågan hur det är ställt med regionens utveckling. Tittar vi fem år tillbaka i tiden så har befolkningen, mycket välkommet, ökat med ungefär tre procent. Samtidigt har Region Gotland anställt ungefär 350 nya medarbetare, vilket innebär att personalstyrkan växt betydligt snabbare än befolkningen (cirka fem procent).

Tittar man istället på hur mycket pengar Region Gotland hanterar så lutar kurvorna brantare. Enligt regionens årsredovisningar har skatteintäkterna på fem år ökat med cirka 22 procent, vilket är en mycket god utveckling. Statsbidragen och utjämningen, alltså de pengar som staten öronmärker till Gotland, har ökat med 53 procent samma tid. Det handlar om hundratals miljoner kronor i utökat statligt stöd.

Den som är seriös tar också hänsyn till inflationen. Hög inflation har gjort att pensionskostnaderna för Region Gotland rusat, på samma sätt som i övriga regioner. Men nu när finans- och penningpolitiken vunnit kampen mot inflationen minskar de drastiskt. För Region Gotlands räkning bör det handla om i storleksordningen 250 miljoner kronor i lägre kostnader för pensioner nästa år. Ingen liten minskning.

Det är bra att många engagerar sig i frågor som rör Gotlands utveckling och kräver Gotlands rätt. Men när man tittar på siffrorna verkar det inte vara staten som håller tillbaka. Tvärtom handlar det nog om att regionen behöver lägga mer tid på att effektivisera, prioritera och styra resurserna rätt. Eller är varenda krona som Region Gotland spenderar rätt använd?