7 av 10 störs på fritiden - vårdens jobbvillkor måste förbättras

Hela 69 procent av Vårdförbundets medlemmar blir störda av jobbrelaterade ärenden på sin fritid, visar en ny nationell undersökning.

Labbet på Visby lasarett, där biomedicinska analytiker arbetar.   ”Om vården ska hålla måttet måste personalen få förutsättningar att orka och vilja arbeta heltid under hela sitt yrkesliv”, skriver Vårdförbundets ordförande på Gotland.

Labbet på Visby lasarett, där biomedicinska analytiker arbetar. ”Om vården ska hålla måttet måste personalen få förutsättningar att orka och vilja arbeta heltid under hela sitt yrkesliv”, skriver Vårdförbundets ordförande på Gotland.

Foto: Henrik Radhe

Insändare2025-03-13 08:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När inte ens fritiden är fredad behövs ett rejält omtag. Nu måste regionpolitiker agera och se till att även vi i vården får självklarheter som förutsägbara scheman, möjlighet till återhämtning under arbetsdagen och en fritid utan avbrott.  

Vi har med hjälp av Novus frågat 8  000 medlemmar inom kommuner och regioner över hela Sverige hur de ser på sin arbetssituation. Svaren visar med all tydlighet att våra arbetsgivare har en hemläxa att göra när det gäller arbetsvillkor och arbetsmiljö för att göra vården mer attraktiv.  

Undersökningen visar att andelen som arbetar deltid har ökat nationellt, från redan höga 30 procent till 34 procent på bara ett år. Det främsta skälet som uppges till deltidsarbete är behov av vila och återhämtning. 

 Ett hållbart arbetsliv handlar bland annat om fredad fritid, att verkligen få vila och återhämta sig när man är ledig. För oss i vården är detta långt ifrån en självklarhet.  

 Nästan sju av tio medlemmar (69%) uppger i undersökningen att de blir kontaktade i jobbrelaterade ärenden på sin fritid. Samma grupper har enligt undersökningen arbetat mest övertid det senaste året. Det blir en dubbel börda, de som arbetar mest övertid blir också mest störda på fritiden.  

 Om vården ska hålla måttet måste personalen få förutsättningar att orka och vilja arbeta heltid under hela sitt yrkesliv. När inte ens fritiden är fredad behövs det ett rejält omtag. 

 Medlemmar i Vårdförbundet – sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor – förväntar sig att regionpolitiker, på Gotland och runt om i landet, tar sitt ansvar. Som arbetsgivare måste ni börja prioritera vår hälsa och förutsättningar att göra ett bra jobb, det är själva grunden för en patientsäker vård. Lösningen är inte att vi ska jobba ännu mer, utan smartare och mer hållbart med förutsägbara scheman, möjlighet till återhämtning och reflektion under arbetsdagen och en fritid utan avbrott.  

 Det är ska vara en självklarhet att vårdanställda med livsviktiga yrken ska kunna njuta av sin välförtjänta fritid utan att behöva bli störda av jobbrelaterade ärenden. Allt annat är orimligt!  

Varför inte låta Gotland bli en förebild i svensk sjukvård?