Jag läste att Arlas styrelse beslutat om rekordstora investeringar under 2018, både i Sverige och utomlands. Samtliga svenska anläggningar får del av en satsning med 760 miljoner kronor.

Har inte Arla följt med sin tid? I en tid när folket har börjat inse att mjölk inte är den gudomliga dryck som ”ger starka ben”, som vi fått lära oss sedan barnsben, utan i stället ger motsatt effekt för skelettet.

Folk har mer och mer övergått till att dricka mjölkliknande drycker som tillverkats av havre, soja, ris eller mandel från växtriket. Fler och fler ostar har också börjat tillverkas så mjölk behöver inte intas i den formen heller.

Om Arla tror att de genom tillräckligt bra annonsering ska få folk att dricka mer mjölk, så är det faktiskt att inte realistiskt se in i framtiden.

Arla har säkert ekonomiska resurser att ta en stor förlust, som det troligen skulle kunna bli. Men alla bönder som inte förstått att minskad mjölkkonsumtion är framtiden och som investerar stort med lånade pengar för de tror på Arla, dem kan det gå riktigt illa för.

Om Arla planerar stort för att kunna exportera vår svenska mjölkdrickartradition till människotäta länder som Kina och vilseleda dem till att tro att mjölk är en hälsosam dryck, precis som vi i vårt land trott tidigare, så anser jag att det är höjden av cynisk girighet.

Mejeriindustrin är för övrigt en grym industri. Med massvis av psykiskt och fysiskt lidande för kor och kalvar. Men det är en annan historia.