Under den nazistiska regimen i Tyskland genomfördes folkmord på oliktänkande, romer, personer med funktionsnedsättning och homosexuella men framför allt på judar.

Miljontals människor mördades i nazisternas utrotningsläger endast på grund av vilka de var.

Antisemitism, förföljelse av judar, har funnits i många hundra år.

Judar anklagades av kristna för att ha mördat Jesus. Vid flera tillfällen ledde dessa beskyllningar till fördrivning och mord. När nationalismen växte sig stark bland Europas länder under 1800-talet pekades ofta judar ut som en främmande och farlig folkgrupp. Denna antisemitism fanns även i Sverige.

När nazismen tog makten i Tyskland fick antisemitismen sitt värsta uttryck.

Den 9 november 1938 genomfördes ”Kristallnatten” i Tyskland. Flera hundra judar mördades och flera tiotusentals judar fängslades och sattes i koncentrationsläger.

1 400 synagogor förstördes eller brändes ned och 7 500 affärer och många judiska hem vandaliserades. Allt för att nazisterna pekade ut judarna som icke tyskar, ett främmande folkslag, med lägre värde än de tyska arierna.

Glassplittret som täckte gatorna efter alla krossade fönster var det som gav natten mellan den 9 och 10 november 1938 namnet Kristallnatten.

Trots dessa folkmord under andra världskriget blev detta inte antisemitismens slut.

Det finns fortfarande kvar på många ställen i världen, även här i Sverige. Bara den senaste tiden har två anlagda bränder i Lund burit på tydliga tecken av antisemitism.

Även dagens antisemitism skapar oro och rädsla hos judar. Det är oacceptabelt!

Genom att säga nej till all diskriminering och all rasism och sluta att dela upp människor i ”vi” och ”dom” bygger vi ett tryggt Sverige och Gotland.

Vi behöver vara många som varje dag, i det stora och de mindre sammanhangen i våra liv säger nej till rasism, antisemitism och främlingsfientlighet. Gå med oss – delta i manifestationen till minne av Kristallnatten i Visby den 9 november!