Åtta år tog det för Alec Arho Havrén och hans kolleger att färdigställa Gotland rings motorbana från att de dagen efter hans bröllop bestämt platsen. Nu till helgen anordnar de det stora motoreventet Unicef Celebrity Motor-Finnkampen race, för att dra in pengar till den krisdrabbade regionen Darfur i västra Sudan.
- Vi valde Darfur för att det är en politiskt, humanistisk och ekologisk fokuspunkt, berättar Alec Arho Havrén när GT-sporten möter honom vid Gotland ring.
Motorkampen är en tillställning där förarna kör sina bilar på en racingbana och en rallybana, till skillnad från den tidigare motor-finnkampen som hölls vid Solvallatravet.

Sena ankomster
Inför motoreventet har många av motorsportens tunga namn bjudits in för att delta i tävlingarna, men kollisionen mellan gotlandsbåtarna HSC Gotlandia II och MS Gotland orsakade problem.
- Många av förarna skulle ha kommit över med den båten, men de fick ta en senare båt, berättar Alec Arho Havrén.

Mindre publik
Hur mycket båtarnas sammanstötning kommer att påverka evenemanget är svårt att säga, men Marcus Fabricius som är instruktör vid Gotland ring tror att publiktillströmningen kommer påverkas.
- Jag tror att många som skulle komma hit kanske inte kommer nu när båtarna har kolliderat, så publiksiffrorna blir nog mindre, säger han.

På plats
Men en av de inbjudna stjärnorna som var på plats och inte har påverkats av båtolyckan, är extremskidåkaren Jon Olsson.
- Jag har en gotländsk flickvän så jag har varit på ön i snart tre veckor nu, säger han.
Jon Olsson som till vardags åker skidor på heltid, fann sitt intresse för motorsport just på Gotland ring.
- Jag var här på invigningen för ett par år sedan och då visste jag att en bil har fyra hjul och en ratt, men det föll mig i smaken och nu pratar man väghållning och aerodynamik, berättar han.
I det svenska laget kommer Patrik Flodin från Uddevalla att köra. Flodin som för två år sedan blev mästare i motorfinnkampen och har en titel att försvara, känner att tävlingen på Gotland ring kommer bli annorlunda än för två år sedan.
- Det blir nog lite svårare i år då speciellt Marcus Grönholm kommer att delta, men det blir fullt ös och jag hoppas att det går bra, säger han.

Alla på plats
När det är dags för startskottet i Unicef Celebrity Motor-Finnkampen race, försäkrar arrangören Alec Arho Havrén att alla deltagare ska ha kommit över till ön.
- Det blir lite struligt med båtarna men alla kommer att vara på plats, slår han fast.