Har du inte tidigare besökt det öppna vackra landskapet på Faludden på Sudret har du nu en perfekt anledning. Utställningen i två delar som öppnade i helgen och pågår även nästa helg (besök kan tas emot även under veckan men då krävs förbokning), bjuder nämligen på en hel radda av historier.
I undervåningen i den gamla ladan som utgör galleriet huserar Linda Lysells "Siden, sammet, minnen, lump". Det är textilcollage skapade av gamla bonader, löpare och dukar som konstnären under många år samlat på.
- Jag målar egentligen, men eftersom mormor hade modefirma har jag hela livet haft förmånen att få umgås med textilier och knappar, förklarar hon.
Det är inte bara tygerna som är gamla och fulla av minnen, Linda Lysell har även med egna minnen som hon fäst samman med det övriga tyget. Som ett av verken med en grön liten klänning.
- Det där är min klänning, jag hade den när jag och min bror blev satta på barnhem, eller barnpensionat som det hette då, förklarar hon.
En våning upp är det bilder som står i fokus och samtliga signerade Hasse Lindroth. De är av tre olika slag: grafiska teckningar av Stockholms- och Parismotiv, foton från en glömd järnväg kring Paris, och foton av sceniska stilleben som konstnären satt ihop i sin ateljé.

Absurt drömskt
Jag fastnar framför allt för de sistnämnda bilderna. De befolkas ofta av små dockor och bakgrunderna är målningar eller teckningar som Hasse Lindroth gjort tidigare. Det är något drömskt över motiven, inte drömskt på det där lite luddiga viset, utan på det absurda sättet. De små dockorna sätter alla uppfattningar om skala ur spel och dessutom är de belysta med vanliga ficklampor som gör att ljuset blir gäckande.
- Jag kallar det här för remixbilder och titlar eller förklaringar till vad de egentligen betyder vill jag inte komma med. Dels vill jag inte låsa betraktaren vid någon "rätt" betydelse och dessutom ändrar sig innehållet i bilderna hela tiden även för mig, ler konstnären finurligt.
För den som vill försöka tyda hans bilder efter eget huvud återstår alltså bara att bege sig till Faludden!