Det spelar ingen roll om det är vinterkallt vatten och piskande snöstorm. Brädan ska fram ändå, den som vill tillhöra eliten inom vindsurfingens freestyleklass måste träna året om.
- Jag kan aldrig få nog av sökandet. Det handlar om passion och längtan efter den rätta vinden och den perfekta vågen, säger Petter Jakobsson.

Klart snabba omslag
Det snackas ständigt om väder och vind för Gotland är inget lätt ställe att träna windsurfing på. Havsvikarna är små och det betyder att varje ställe bara har en vindriktning som är lämplig att träna i.
- Jag kollar av siffrorna från alla mätstationer runt Gotland, flera gånger om dagen. Märker man att det ser ut att bli rätt förhållanden är det bara att kasta sig på telefonen, berättar han.
Det finns ett 20-tal aktiva vindsurfare på ön, men de flesta äldre har lagt tävlingsambitionerna på hyllan.
Anders Ohlsson har ägnat sig åt sporten sedan 1979, men kärleken till vind och vatten får honom fortfarande att dra på sig våtdräkten och ge sig ut i vattnet en vardagkväll i slutet av maj.
- Det finns ett band mellan alla surfare. Man får aldrig nog av att åka bräda, men för egen del får det gärna vara över tio grader i vattnet om jag ska i, säger han.
Han tillhör ett gäng av "locals", surfare från orten som åker för nöjes skull. De som tränar freestyle behöver vindar på 10-15 sekundmeter och får tillbringa mycket tid i bilen för att hitta rätt plats.
- Fårösund, Hoburg, Östergarn eller Snäck spelar ingen roll. Vänder vinden får man åka över till andra sidan ön, säger Joakim Karlsson, freestyleåkare.
Freestyle är en ren uppvisningsgren där två surfare tävlar mot varandra under åtta minuter. Den som gör de svåraste tricken förklaras sen som segrare.

Surfar gärna fram
Joakim är nyss hemkommen från två månaders träning i Sydafrika och siktar på att ställa upp i sin första tävling i höst, i Varberg - Sveriges windsurfing-Mecka.
Han tränar ihop med Petter Jakobsson, som nyligen knep en tredjeplats på SM.
Petter har tagit kontakt med Svenska vindsurfingförbundet för att få dem att lägga en större freestyle-tävling på Gotland och planer på en förening finns.
- Jag vill att andra ska hitta samma glädje som jag funnit. Så länge man har surfing är livet underbart. Har man fått en riktigt bra dag med perfekt väder är man glad i veckor. Det är ren kärlek, säger Petter Jakobsson.

Passion passar bra
Windsurfarna har ett naturligt släktskap med vågsurfarna, men på Gotland råder rätt förhållanden under några få dagar om året. Men då reser många ner, temperaturen i vind och vatten är förstås oviktig i sammanhanget.
Petter Jakobsson hoppas kunna samla öns windsurfare så att fler kan träna samtidigt och sporra varandra.
- Förhoppningsvis blir det en freestyle-tävling här och då kommer vi behöva hjälp från det lokala föreningslivet och med sponsring av priser, säger han.
Och berättar att nybörjare är välkomna att ta kontakt.
- Vi är ute året runt, har man passionen så är det bara så.