Den efterlängtade upprustningen av Stora torget är äntligen färdig och Visbys nya evenemangstorg invigs med en riktig musikfest. Annika Fehling, grundare av konsertkonceptet Living Room och sångerska i Glimra, är tillsammans med Thomas Ekelöf festivalgeneral för sjätte året i rad.

Idén föddes i Västerås, på besök hos vännen och musikern Johan Sejge.

- Vi är duktiga på festivaler i Sverige. Det finns en hel uppsjö av visfestivaler och jazzfestivaler. Singer songwriter festivaler finns det gott om i andra länder, men i Sverige har det gått trögt. Både jag och Johan hade likartade planer och tillsammans bestämde vi att Visby behövde en härlig festival med hjärtliga musiker.

Artikelbild

This undated photo provided by Christie's auction house in New York shows a 1931 C.F. Martin guitar owned by actor Richard Gere. Christie's says it will be selling 110 of Gere's guitars on Oct. 11. Gere says he's parting with the instruments to support humanitarian causes around the world. (AP Photo/Christie's)

Avskalad
-Ja, Visby är en fantastiskt bra plats för den här typen av musik, säger Thomas Ekelöf. Staden och musiken går liksom hand i hand. Musiken är avskalad och berörande, liksom staden med sina ruiner och den starka känslan av historia. Singer songwriter syftar till det mest ursprungliga, till äldre tiders trubadurer där musiken kommer direkt från hjärtat. I år har vi har en fantastisk lineup med artister från Sverige, Danmark, USA och Finland.

Festivalen öppnas av årets yngsta deltagare, Vera Kebbe 22, från Visby.

- Det roligaste är att så många unga förmågor deltar. Variationen av ålder och stil är otroligt inspirerande. Det gör att det finns något för alla smaker. Det är också ett givande möte för våra artister där de utbyter kunskaper och erfarenheter.

Fingerpicking
Festivalen växer så det knakar och i år förväntas ett tusental i publiken.

- Det är fantastisk kul att vårt hårda arbete ger avkastning. Vår vision är att festivalen ska bli en flerdagars lång gatufest, säger Annika.

Under söndagen hålls två workshops på Tonsättarskolan. Fingerpicking med Michael Boesen och låtskrivande med Brett Perkins.

- Workshopen är till för alla, erfaren som nybörjare. Det är också en bra mötesplats för alla som är intresserade av musik och låtskrivande, säger Thomas.

Allt kan hända
- För några år sedan avslutade Theresa Andersson festivalen på Fornsalens gård. Det var en trolsk kväll. När solen gått ned strömmade människor upp från strandpromenaden och möttes av de ljuva tonerna. Det var magiskt att se när hela gården fylldes av hundratals människor, säger Thomas.

- Ja, eller som för några år sedan när vi var i Almedalen och Carola råkade vara där. Då hoppade hon upp på scenen och drog några låtar. Och det är det som är så häftigt, att allt kan hända.