- Vi har varit här flera gånger men inte gått barnturen, säger Eva Enbom, som följer med sina två söner.

Guidningen som tar cirka en timme börjar med fågelskådning där barnen på nära håll kan se öns signum, sillgrisslorna. Ön visar sig från sin bästa sida den här dagen.

Solen värmer och vädret är nästintill perfekt med den svalkande vinden. Barnen blir som galna när de vid nästa stopp får ett uppdrag av guiden, att leta fossiler.

Artikelbild

| Skarp blick. Barnguidningen börjar med fågelskådning.

Inte långrandig
Torbjörn Kristiansson är dagens guide och visar gruppen vant och lyhört öns sevärdheter utan att för den skull bli långrandig eller överflödig. Torbjörn studerar vanligtvis till lärare och jobbar för femte sommaren i rad men tröttnar aldrig.

- Det finns så mycket att upptäcka, jag hittar alltid nya saker. Sedan är det en viss typ av människor som jobbar här som jag trivs med.

Torbjörn som har en kandidatexamen i arkeologi, fascineras av öns historiska perspektiv och gillar tanken att det funnits människor här sedan 9 000 år tillbaka.

Alltid något nytt
- Det finns så många berättelser och så mycket mångfald på en så liten plats. Man tror att man vet allt om ön men det finns alltid något nytt att upptäcka.

Turen går vidare och barnen vandrar tappert på. Efter några branta backar tornar fyren upp sig längst ut på klippkanten. Barnen lyser upp och en liten pojke som hela turen längtat efter att få se "borgen" skyndar sig upp för insidans branta spiraltrappa.

- Vilken rolig lampa, utropar en flicka i sjuårsåldern när hon ser fyrens gamla strålkastare som fortfarande lyser, fast svagt, vid uppgången till fyrens utsiktsplats. Eva Enbom är nöjd med turen och enligt henne är även sönerna det.

- Det är bra att det är så fritt, samtidigt som guiden berättar under tiden. Är det intressant orkar man gå, annars blir barnen trötta. Det är en bra blandning, det är lite båt och lite berg. Det är alltid uppskattat av barnen att åka hit, säger hon.

Svårhittad grotta
Truppen rör sig långsamt men stadigt fram över ön mot nästa och sista äventyret - grottan Svartsprang.
- Den är svår att hitta och det är bara barnen som vi tar dit. Grottan visar på hur varierande miljön är på Stora Karlsö. Det blir lite äventyr som en bra avslutning.